Kritiserade F1-kvalet blir kvar

Med bara några veckor kvar till F1-premiären i Melbourne gjordes hela kvalsystemet om. Flera team var kritiska redan före loppet och ännu värre blev det efteråt. Speciellt var det så kallade Q3 helt misslyckat då flera toppförare valde att inte köra de sista minuterna.

Sauber-stallet och Marcus Ericsson uttalade också kritik efter kvalet då han menade att de mindre teamen kommer att köra igenom alla uppsättningar med däck tidigt och har sedan inte en chans att förbättra sin kvaltid.

Direkt efter loppet samlades alla teamcheferna och mötet resulterade i ett förslag där det gamla kvalsystemet togs tillbaka.

Men på ett nytt möte lite senare kunde inte teamen och det internationella förbundet enas. Och för att göra snabba ändringar i F1 – mellan loppen – krävs total enighet.

Nya systemet kvar i åtminstone ett lopp till

Att inte teamen och regelmakarna kan komma överens betyder då att det nya, starkt kritiserade, kvalsystemet blir kvar, i alla fall till Bahrains grand prix kommande helg.

– Den här helgen kommer vi att få se det nya kvalsystemet igen, trots en mindre imponerande debut i Australien, säger Mercedes teamchef Toto Wolff till brittiska sajten autosport.com

– Vi har inte hittar rätt kvalformat och det är svårt att se hur det här kvalet ska bli mer underhållande för fansen i Bahrain.

Efterlyser ett mer genomtänkt förslag

Anledningen till förvirringen är att teamen bara hade två förslag att rösta på – både före säsongen och nu efter Australiens grand prix. Att behålla samma kvalsystem som var förra året har aldrig varit ett alternativ, trots att det är det teamen helst vill i väntan på ett nytt mera genomtänkt förslag.

– Hela F1-sporten har ögonen på sig så vi behöver tänka till ordentligt för vad vi gör med nya regler.

Dags att byta bil? Här kan du se vad du får för din begagnade

Lämna ett svar