Krånglande Scenic kan bli en dyr fälla

Det fanns en tid när halvstora familjebilar var populära och där de här bilarna tilläts att se ut som precis det – komfortabla familjelastare. Det var alltså före trenden med suv:ar och så kallade crossovers. Titta bara på den senaste generationen av Renault Scenic som vill vara en suv för den lilla familjen. Och jämför med Scenic från modellåret 2004, en lite rundare och snällare skapelse.

I Sverige finns både Scenic samt den lite större och ännu rymligare Grand Scenic. Men grunden i bilarna är förstås densamma och därmed anledningen till varningstecknet.

Kan vara en riktig problembil

Bilprovningens statistik från de åren Renault sålde andra generationen Scenic visar att det här kunde vara en riktig problembil med mängder av problem. Ett stort bekymmer var fukt och vatten som trängde ner i kupén och samlades där elkablar och elektronik finns.

Det här kunde betyda att hela elsystemet slogs ut. Men det räckte inte med det. Bilprovningen kunde också visa på problem med bromssystemet.

Det märkliga är att det finns Scenic:er där ute som inte alls har samma historik och kanske beror det på att Renault dribblade fram och tillbaka med olika underleverantörer. Vissa hade sämre kvalitet än andra vilket så klart påverkade slutkvaliteten på bilen ute på vägen.

LÄS MER: Vanliga fel på 12 storsäljande begagnade familjebilar

Studera besiktningsprotokollen!

Om du ska titta på en Renault Scenic så är ett tips att verkligen studera besiktningsprotokollen och har du att göra en bil med många anmärkningar genom åren så är det förmodligen en av bilarna med dålig kvalitet. Och tvärtom så kan en bil med få problem bli ett fynd.

Det positiva med Renault Scenic är den goda komforten med mycket trevlig fjädring och bra sittkomfort. Att stolarna kan justeras och fällas i all oändlighet vilket gör det här till en väldigt allround bil som kan både frakta saker och personer.

Renault var också tidigt ute med en ny form av nyckel och de här bilarna har en nyckel som ser ut som ett tjockt kreditkort. Problemet med den nyckeln är att den inte passar i en nyckelring.

PLUS

Komfort. Det är trots allt hyggligt tyst i kupén och sittkomforten är bra, om du gillr mjuka stolar.

Utrymme. Renault tänkte tidigt på vikten av olika utrymmen så det finns totalt 91 liter i olika fack i bilen.

MINUS

Krångligt. Det kan vara svårt att hitta rätt reservdel då Renault använt flera olika underleverantörer.

Flera olika typer av mekaniska problem. Knackande motor.

SE UPP MED

Många olika fel som har sin grund i att fukt tränger in i kupén och påverkar elektroniken.

Lämna ett svar