Kia lockas inte in i teknik-kampen

Det känns lite märkligt att sitta i ett konferensrum bakom Kias stora monter på bilsalongen i Paris. Mitt emot mig sitter Kias chef för så kallade prestandabilar, Albert Biermann. Han värvades till Kia från BMW med ett tydligt uppdrag: Förbättra köregenskaperna på Kias alla modeller och se till att Kia bygger bilar med prestanda i toppklass.

För Biermann var bilbytet perfekt.

– Jag jobbar överallt i företaget och får hålla på med bilar mycket mer än på BMW. Där fastnade jag i olika möten, nu är jag med när ingenjörerna utvecklar bilarna.

När jag ser på Kia så ser jag också ett företag med många olika typer av personer och nationaliteter. Är det så och är det en stor skillnad jämfört med hur det var på BMW?

– Ja, det speglar att vi är ett ungt företag, ett lite vildare företag. Och det är stor skillnad jämfört med BMW.

Fungerar det verkligen att bygga prestanda-bilar i en tid där alla pratar om självkörande bilar?

– Självkörande kommer kanske tids nog, vi får se. Men vi fokuserar på vad våra kunder vill ha just nu. Vi är ett företag som kan utveckla saker snabbt och när våra kunder vill ha en viss teknik så ser vi till att de får den.

– Men det är mycket snack bland vissa tillverkare om nya saker och sen får kunden betala med att bilen behöver åka till verkstaden för att fixa saker som kunden kanske inte behövde eller ens visste fanns.

Biermann påpekar flera gånger under intervjun att vissa tillverkare lovar för mycket och att det är viktigare att lyssna på kunderna.

– Kia har också flera omogna marknader där den här nya tekniken med självkörande bilar inte är aktuellt. Det är stor skillnad jämfört med mogna marknader där biltillverkarna måste hitta på nya saker hela tiden för att märkas. Vi behöver inte hänga på senaste ”hypen” bara för att skapa en story runt Kia.

Biermann arbetar specifikt med Kias GT-bilar, de med lite högre prestanda.

Mercedes berättar i Paris att de har totalt 48 AMG-bilar och ska bygga ut sin familj med AMG GT-modeller. Kommer Kia göra samma sak – skapa en GT-modellserie?

– Nej, vi kommer inte at erbjuda GT-bilar till alla våra modeller, men det kommer kanske att bli fler modeller i framtiden. Allt beror på vad kunderna vill ha. Vi kan enkelt lägga till prestanda där vi vill ha det. Och ny teknik den dagen den är mogen.

Kias Albert Biermann lutar sig lugnt tillbaka medan teknik- och nyhetshetsen rasar vidare utanför de tunna glasdörrarna.

Biermann kan vara lugn – den senaste försäljningsstatistiken visar att Kias kundfokus lönar sig.

När jag lämnar intervju snubblar jag på nya Kia Rio. En helt vanlig småbil som ser väldigt bra ut. Bredare och större än den förra modellen. Snålare motor och bättre lastutrymme. Ibland är det inte svårare än så ens i bilvärlden.

Kia Rio blir garanterat en storsäljare.

Byta till en Kia? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar