Inget körförbud för trasig handbroms

Avbryta besiktning?

Var och besiktigade vår fina husbil, en Chevrolet Fleetwood Southwind från 86, och fick föreläggande om regbesiktning eftersom de inte hittade chassinumret. Var kan det sitta? En annan fråga: kan man begära att få avbryta en pågående bilbesiktning?

Läsare

MORGAN: Det instansade chassinumret ska vara placerat på höger ram och mitt bästa tips gällande Chevrolet Southwind är att det sitter på rambalken vid höger framhjul. Om det ursprungliga instansade chassinumret rostat bort måste man se till att få ett nytt chassinummer instansat och därefter låta göra en registreringsbesiktning av bilen för att säkerställa att det är rätt bil. Man kan inte begära att en påbörjad kontrollbesiktning avbryts då det är en lagstadgad kontroll som måste slutföras. En påbörjad kontrollbesiktning får endast avbrytas då det finns en risk för brand eller explosion på grund av elfel eller bränsleläckage.

Problem med chassinummer

Opus bilprovning sa att de inte hittade något chassinummer på vår bil Pontiac Firebird Trans Am l987-års modell. Vi har besiktat bilen sedan 2006 har aldrig varit något problem. Vi har på registreringsbeviset från Transportstyrelsen inskrivet under E. identifieringsnummer. Samma nummer står instansat på en plåtbricka som man ser genom ett hål i vindrutan fram på förarsidan. Är inte det OK?

Birgitta

MORGAN: Identifiering vid kontrollbesiktning ska i första hand göras mot instansat chassinummer/identifieringsnummer. Identifiering mot chassinummer på chassinummerskylt får endast göras när fordonet är av årsmodell 1982 och tidigare. På Pontiac Firebird Trans Am av årsmodell 1987 är det instansade chassinumret någonstans på höger rambalk, vanligtvis vid höger bakhjul. Om det ursprungliga instansade chassinumret rostat bort måste man se till att få ett nytt chassinummer instansat och därefter låta göra en registreringsbesiktning av bilen för att säkerställa att det är rätt bil.

Bilens passagerarruta

Måste bilens passagerarruta vara i funktion för att bilen ska kunna passera besiktningen eller räcker det med att den bara är uppsatt så rutan ej åker ner under bilfärd?

Anton

MORGAN: Det görs ingen kontroll av att de främre rutorna kan öppnas eller stängas. Däremot kontrollerar vi om de är skadade, försedda med solfilm eller färgskikt, eller om det finns en risk att en ruta kan lossna. Om bilen blir underkänd på grund av detta och det vid efterkontrollen inte går att kontrollera rutorna för att de är nedhissade och inte kan hissas upp så underkänns bilen igen.

Får den körförbud?

Kan en personbil få körförbud på grund av felaktig däckdimension? Varför/Varför inte?

Läsare

MORGAN: Normalt får inte en bil körförbud för att däckdimensionen ändrats. Men om däckdimensionen ändrats så mycket att däcket nöter emot andra detaljer och det finns en risk för däcksexplosion får bilen körförbud. Om däckdimensionen eller fälg ändrats så mycket att hjulet inte täcks av stänkskärmen blir bilen underkänd för att hjuldimension ändrats och fordonet måste då återställas eller genomgå en registreringsbesiktning. Det som kontrolleras är att däcken har fritt utrymme när hjulen vrids mellan fulla styrutslag och vid fjädringsrörelser samt att hastighetsmätaren inte har för stor felvisning.

Rostig skyddsplåt

Min katalysators skyddsplåt är väldigt rostig i fästena. Jag har härjat fast den med större brickor men kommer den klara besiktningen?

Klara

MORGAN: Ja, om det inte finns någon risk att katalysatorns värmeskyddsplåt lossnar.

Trasig handbroms

Vad gäller för en trasig handbroms där wiren är av? Jag kommer inte att hinna fixa den före besiktning. Blir det ombesiktning eller körförbud?

Jonas

MORGAN: Fordonet blir underkänt med krav på ombesiktning och även om parkeringsbromsens bromsverkan är helt ur funktion får det inte bedömningen körförbud. Det är endast om det finns en risk att delar från parkeringsbromsen lossnar som fordonet kan få körförbud.

Lämna ett svar