Infiniti ska lansera motor med variabel kompression

Flera biltillverkare har länge försökt bygga en motor där kompressionsförhållandet kan variera och anpassa sig.

År 2000 visade den svenska biltillverkaren Saab upp en motor med variabel kompression. Andra biltillverkare har sedan dess gjort liknande försök – men nu ser det ut som att det kommer bli verklighet.

Infiniti håller på att utveckla en motor som de kallar VC-T och som står för ”varierande kompressionsförhållande-turbo”, skriver Motortrend.

Presenteras i Paris

Den ska presenteras i samband med Paris motorgala som inleds i slutet av september och tanken är att lansera produkten någon gång under 2018.

Fler detaljer lär framkomma i Frankrike men redan nu finns några fakta om den kommande produkten.

Ett avancerat multi-link-system ska kunna höja och sänka avståndet som kolvarna når inuti cylindrarna. Därefter varierar den det så kallade ”clearance area” och således ändra kompressionsförhållandet mellan 8.0:1 och 14.0:1.

De lägre siffrorna används när prestandan är hög, medan de högra siffrorna optimerar effektiviteten vid låg belastning.

LÄS MER: Honda sågade upp och skrotade ny Ferrari

 

Dyr att tillverka

Möjligheterna att anpassa kompressionsförhållanden ska reducera friktion och vibration drastiskt, skriver Motortrend. Så pass mycket att en motroterande balansaxel inte längre kommer att vara nödvändig.

Men tekniken är inte billig, och även om inga priser finns tillgängliga så kan kunder räkna med att få betala en extra stor slant för att ta del av denna banbrytande teknik som lanseras 2018.

Dags att köpa ny bil? Se vad du kan sälja din gamla för här

Lämna ett svar