I dag började polisens insatsvecka i trafiken

Den 12-18 december är årets sista insatsvecka för polisen. Det är också den europeiska insatsveckan med fokus mot att minska rattfylleriet.

Vad innebär det? Jo, att det är fler nykterhetskontroller än normalt på de svenska vägarna.

– Låt julen vara i första hand barnens högtid. Om alla har barnen i fokus borde betydligt mindre alkohol konsumeras, och det är bra ur så många perspektiv – inte minst trafiksäkerhetens. Denna vecka fokuserar vi extra på trafik och då är trafiknykterheten ett av våra mest prioriterade områden, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg hos polisen.

Andelen bilförare som kör berusade är liten men det är fortfarande en av fyra omkomna personbilsförare som varit påverkade av alkohol.

 

LÄS MER: Påkörd av rattfyllerist – nu visar hon skadorna

 

Rattfylleri är ett av Sveriges allvarligaste problem i trafiken och risken ökar med en hög alkoholkonsumtion. I Sverige dricker drygt 3 av 4 vuxna alkohol och cirka var tionde person är högkonsument, enligt polisen och CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning).

Så här skriver polisen i sin nykterhetssatsning inför julen:

”Nu är julen här med uppdukade julbord med allt från sill till julskinka, vinglögg och snaps. När det är dags för julbord kan det vara befogat att fråga: Hur kommer du hem och tänker du avstå från att köra bil även nästa dag?”

– När det är dags för julbord bör du redan innan fundera på om du ska ta bilen eller inte. Helt enkelt bestämma dig för om du ska dricka alkohol eller köra bil – svårare än så är det inte, säger Marie Nordén, generalsekreterare, NTF.

 

LÄS ÄVEN: Ökat supande med självkörande bilar

Lämna ett svar