Hyr ut din bil och tjäna tusenlappar

– Många bilägare som inte använder bilen varje dag tänker inte på att den är en tillgång, som de kan tjäna pengar på. Familjebilar går ofta att hyra ut för 450 kronor om dagen och hyrs oftast flera dagar åt gången, säger Magnus Engerwall, Nordenchef på SnappCar.

Han tror på ett fortsatt ökande intresse för att hyra ut sina bilar.

– Det här är framtiden. Fler och fler människor bor i städer och behöver inte bilen varje dag. Bildelare kan använda pengarna till roligare saker än en stillastående bil, säger Magnus Engerwall.

WEBB-TV: Privatleasingtipset – en bil som sticker ut

Får en direkt uppskattning av pris

Bilägare som skriver in sitt registreringsnummer på SnappCar.se ska direkt få en uppskattning av hur stor summa deras bil går att hyra ut per dag. Funktionen är baserad på att SnappCar har tillgång till data från vägtrafikregistret.

Den mest uthyrda bilmodellen förra året på SnappCar var Mercedes Sprinter. Den enskilda bil som var uthyrd flest gånger under förra året på SnappCar var en Fiat Grande Punto i Stockholmsstadsdelen Vasastan.

Här får du råd om vad du ska tänka på i samband med biluthyrning: både när det gäller att vara säljande och när det gäller att vara försiktig.

VÄLJ RÄTT PRISNIVÅ

Priset bör vara förmånligt jämfört med konkurrerande bilar, men inte alltför lågt – då tjänar du för lite.

UPPDATERA DIN BILPROFIL

Lägg in en snygg bild och en bra text som helst berättar något om dig, som hyr ut bilen. Tänk också på att ha uppdaterade uppgifter. Det är a och o för att fånga hyrestagarnas intresse. Berätta om bilen har tillbehör som GPS , takräcke, dragkrok eller aircondition.

GÖR REKLAM FÖR DIN BIL

Berätta för grannar och vänner att du hyr ut din bil. Mun mot mun-metoden kan vara nog så effektiv för att väcka intresse,

SVARA SNABBT PÅ HYRESFÖRFRÅGNINGAR

Hyrestagare uppskattar bilägare som ger snabba svar. Dessutom ökar risken att hyrestagaren väljer en annan bil om du dröjer med svaret.

VAR EN BRA VÄRD

Om du visar att du är intresserad av hyrestagaren ökar sannolikheten att den personen återkommer för att hyra bil en annan gång. Allra viktigast ör att vara trevlig och samarbetsvillig.

SE UPP FÖR DETTA

Du ska kontrollera att din försäkring verkligen gäller för affärsmässig uthyrning. Om det inte står på försäkringsbrevet kan det innebära att du inte får ut någon ersättning ifall din bil skulle bli inblandad i en olycka.

ANDRA RÅD FRÅN FÖRSÄKRINGSBOLAG NÄR DU HYR UT DIN BIL PRIVAT

  • Ta reda på så mycket om möjligt om föraren.
  • Skriv ett avtal där det tydligt framgår vad som gäller – vem ansvarar för vad?
  • Se till att bilen är rätt försäkrad.
  • Kontrollera bilens skick – gör en säkerhetskontroll.
  • Tänk på att bilens besiktningsintervall och andrahandsvärde påverkas vid uthyrning.
  • Anmäl uthyrningen till Transportstyrelsen.

Dags för fräschare bil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar