Honda utvecklar trippelkoppling

Den japanska biltillverkaren har registrerat en patentansökan för detta hos patentverket i Japan. Ansökan offentliggjordes 27 maj i år och är registrerad till Honda Motor Co Ltd. Den spektakulära konstruktionens upphovsman uppges heta Izumi Masao.

Fördelen med trippelkopplingslådan uppges vara snabbare och effektivare hastighetsändringar.

Den tredje kopplingen ska, enligt den amerikanska motorsajten AutoGuide, minska behovet av sänkt vridmoment i växlingsögonblicket – något som krävs av motorstyrningen hos bilar med dubbelkopplingslåda.

VTI har testat pulskanon i Sverige – kan stoppa bilar

Börjar med att lansera tioväxlad låda

I patentansökan nämns ingenting om när trippelkopplingslådan är planerad att börja tillverkas industriellt. Men förmodligen är det några år dit.

Ifjol visade nämligen Honda en tioväxlad konventionell automatlåda avsedd för framhjulsdrivna bilar och då nämndes årtalet 2020 som tänkbar tidpunkt för produktionsstart. Innan dess är trippelkopplingslådan knappast aktuell.

I vilken slags bil växellådan med tre kopplingar och elva växlar är tänkt att sitta i är också oklart. AutoGuide spekulerar i att det kan handla om en liten bränsleekonomisk sinnad modell.

Byta till snålare bil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar