Honda återkallar 21 miljoner bilar

Det var i maj förra året som problemet med krockkuddarna i Honda-modellerna Accord, Civic, CTV, Stream samt Jazz blev uppenbart. Vid det tillfället återkallade Honda 4,8 miljoner bilar.

Boven är alltså den japanska krockkuddetillverkaren Takata.

De undermåliga krockkuddarna, vilka kan explodera om de utsätts för tryck, anses ha orsakat elva personers död och över 100 personskador.

Hondas vicepresident, Tetsuo Iwamura preciserade inte hur de 21 miljoner bilarna, som nu ska återkallas, är fördelade i olika länder över världen, enligt den amerikanska tidningen New York Times.

Takata riskerar konkurs

Men mycket tyder på att många av dessa bilar befinner sig i USA. Detta eftersom den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten National Highway Traffic Safety Administration nyligen beslutat sig för att skärpa säkerhetsbestämmelserna.

Alla dessa återkallanden och reparationer riskerar naturligtvis att kosta Honda väldigt mycket pengar. Det talas om summor i storleksordningen 20 miljarder kronor.

Hur mycket som krockkuddtillverkaren Takata kan bidra med är ännu oklart. Företagets betalningsförmåga är inte den bästa. Häromdagen avslöjades att det finns planer på en rekonstruktion. I förlängningen innebär det risk för konkurs.

Och i så fall står Honda ensamna om att tvingas bära de enorma kostnaderna.

Köpa säkrare bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar