Hon designar framtidens Nissan

Sandra Boberg är designmanager inom bilindustrin. Hon kommer från Halmstad och hennes designkarriär började på Sture Designskola. Sen blev det studier i Italien.

Nu arbetar hon åt Nissan i London och hennes vardag handlar om olika färger och olika typer av material.

Ofta är hon med redan i början av processen när en ny bil ska utvecklas, ibland handlar det om redan befintliga modeller som ska uppdateras eller fixas till på något sätt. Just nu arbetar hon med en kommande modell från Nissan där hon har fokus på att ge kunderna mer valmöjligheter.

Det här med personalisering, man hör det där ordet mer och mer när man pratar om bilar. Vad är din uppfattning, vill kunderna göra sina bilar allt mer personliga?

– Jag tror att det är viktigt för kunder i dag att vara med i processen. Man köper inte bara en produkt längre, man vill vara med om en upplevelse. Och man delar sina upplevelser mycket i sociala medier. När man köper en bil är det många som delar den upplevelsen, det är ju en lyxig grej att köpa en bil. En stor investering. Att vara med i den kreativa processen och få en bil som uttrycker sin egen personlighet eller något man tycker om blir allt viktigare.

Hjälper kunderna att inte välja ”fel”

Du har berättat att ni säljer de här personliga valen i paket, så att kunderna inte ska ”välja fel”. Hur tänker ni där?

– Jag tror att som biltillverkare vill man ha lite kontroll på hur varumärket syns ute på gatan. En anledning är också att med alla alternativ som finns i dag så skulle det kunna bli tusentals olika kombinationer. Det blir väldigt svårt att hantera den komplexiteten. Det är redan hundratals kombinationer att välja mellan som kund.

Det pratas ju nu mycket om färg och klistermärken när en bil ska göras personlig. Men vad är nästa steg i utvecklingen? Hur går snacket om personliga bilar i framtiden?

– Jag tror att det kan bli alla möjliga varianter, det beror nog lite på vart teknologin går i framtiden. ”Autonomous drive”/Självkörande bilar till exempel, hur kommer bilen att se ut när det kommer in på allvar? Kommer man använda bilen på samma sätt eller kommer bilen bli mer en personlig bubbla som tar sig från A till B där du kan göra andra grejer än att koncentrera dig på att köra?

Hur tror du att bilarna kommer att se ut då?

– Interiören kan få helt nya betydelser för den som köper bilen och den kommer att kunna ha helt olika syften. Det kan komma in nya saker i personaliseringen, du i din livsstil kanske vill ha musik, TV och en kaffemaskin. Nästa människa kanske har tre barn och har andra behov. Andra vill ha bilen som arbetsplats. Kunder kommer nog att kunna anpassa sina bilar mer och mer efter sina personliga behov.

Spännande. Ser du några begränsningar här?

– Vad som är möjligt kommer att gå hand i hand med utvecklingen av teknologin.

Dags för fräschare bil? Se vad du kan få för din begagnade bil här

Lämna ett svar