Helt enkelt värst – här är nya diktatorsuven

Lettiska billeverantören Dartz har inget med Vader och Stjärnornas krig att göra. Men företaget tillverkar bilar som nästan är värre än något Steven Spielberg & George Lucas skulle kunna fantisera ihop.

De här bilarna är så extrema och dyra att de nästan bara köps av miljonärer och diktatorer, enligt Carbuzz.

Nu är en ny modell på väg ut – Dartz Prombron Black Alligator. En sorts suv, även om Leonard ”Leo” Yanekelovich inte vill att den kallas det.

– Inte suv. Dartz gör BOND, är hans besked till Carbuzz.

BOND står för Bespoke, Opulent, Noble, Drive. Mycket löst översatt ungefär ”Körbar bil som är specialbeställd av en rik och ädel människa.”

Ska likna sovjetisk attackhelikopter

Målet med Dartz bilar har varit att likna ”sovjetiska attackhelikoptrar”. Och köpare finns i Kina, Holland, Italien, Tjeckien, Mellanöstern och USA. Hälften av de nya bilarna görs för Kina, de andra för resten av världen. Totalt handlar det om cirka 60 bilar.

Vad är då så speciellt med Prombron Black Alligator?

Den är baserad på Mercedes GLS63 AMG men den ser ut som inget annat! Den har bland annat en ratt i alligatorskinn, värd omkring 280 000 kronor tack vare 292 diamanter. Ja, om du vill, allt är specialanpassat efter köparens önskemål.

En kund har bett om en ”militariserad bil”. Huruvida det innebär kulspruta på huven återstår att se.

Monsterbilen har för övrigt kevlar- och kolfiberkaross där det går att addera ytterligare skottsäkra alternativ, vilket nog passar diktatorkunderna.

Kan beställas med upp till 1600 hästkrafter

Vad finns under huven då?

Jo, en 5,5 liters twin-turbo V8, med upp till 1 600 hästkrafter.

Grundvalet för klädseln är Mississippi-läder och ”Leo” försäkrar att ”djuren sköts personligen av vår leverantör Henry”.

Gillar köparna andra sorters djurhudar går det bland annat att välja stingrocka, pytonorm och haj. Bilnyckeln är förstås i alligatorskinn.

Och vill köparen ha något extra vid leveransen så kan Dartz fylla hela bilen med kaviar. Gissningsvis inte Kalles…

LÄS ÄVEN: 13 vansinnigt dyra tillval när du köper bil

Lämna ett svar