Här är Volvos nya biogasdrivna V90

Den delvis biogasdrivna bilmodellen har nu lanserats. Det skedde på ett event i Volvos showroom i Kungsträdgården i Stockholm. Arrangörer var Westport Sverige – Volvos samarbetspartner för biogasbilar – samt Aga, E,on, FordonsGas, Göteborg Energi och Energigas Sverige.

Bland talarna fanns förre statsministern Göran Persson. Han är engagerad i biogas-branschen genom sitt ordförandeskap i bolaget Scandinavian Biogas.

– Det är fantastiskt och kul att en Volvobil nu rullar på biogas. I biogas tar vi hand om avfall och producerar ett bränsle som går att använda i transportsektorn och som inte släpper några partikal efter sig. Det är framtiden, sa Göran Persson och tillade:

– Får biogas bara en rättvis behandling av politikerna kommer det att bli en stor framgång. Men det är de gamla lösningarna med bensin och olja som har lobbyisterna.

Med det antyder Göran Persson en farhåga om att politikerna kan komma att sätta käppar i hjulet för biogasbranschen genom att inte ändra i förslaget till bonus malus-system.

Biogasbilar omfattas inte

I det nuvarande förslaget omfattas inte biogasbilar av detta system vilket ekonomiskt ska gynna fordon som drivs av förnybara bränslen.

Göran Persson verkar ändå relativt säker på att biogas kommer att ingå i bonus-malus-systemets slutliga utformning.

– Jag förutsätter att regeringen, när den gått igenom remissvaren, ser till att biogasen blir behandlad på det sätt den förtjänar. I annat fall har regeringen gett upp inför de fossila intressena, sa Göran Persson i sitt anförande.

Även Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige, talade på eventet och tog också upp bonus-malus-systemet.

– Förslaget till bonus-malus-system, som presenterades i april, måste ta hänsyn till verklig klimatpåverkan. Regeringens kommande förslag på bonus-malus-system måste därför gynna riktiga miljöbilar som exempelvis gasfordon. Nu gynnas till exempel laddhybrider men inte biogasbilar, sa Maria Malmkvist.

40 mils räckvidd på enbart gas

En stund senare var det dags att avtäcka det vita exemplaret av Volvo V90 Bi-Fuel som var parkerad inne i Volvos Showroom.

Göran Persson skrev sedan sin namnteckning på motorhuven, liksom andra ledande personer inom biogasbranschen.

Under huven på Volvo V90 Bi-Fuel sitter den egenproducerade fyrcylindriga motorn T5 på 254 hästkrafter och 350 Nm. I bilen finns även en gastank som rymmer 18 kilo vilket är tillräckligt för 40 mils körning enbart på gas. I bensintanken ryms 55 liter.

Till detta hör en åttaväxlad automatlåda.

Miljödeklarationen för Volvo V90 Bi-Fuel är – liksom motortekniken – till största delen som föregångaren V70 Bi-Fuel eller med något bättre värden: 111 gram CO2 i utsläpp på metandrift och 40 gram CO2 i utsläpp på 100 procent biogas.

Börjar byggas i november

Volvo V90 Bi-Fuel kommer att komma i riktig produktion i början på november, enligt planerna. Platsen för tillverkningen är Volvo Cars fabrik i Torslanda i Göteborg.

Bilen ska finnas i två utföranden:

Momentumnivå T5 automat kostar 387 900 kronor.

Momentumnivå T5 automat och Business Advanced kostar 392 800 kronor.

Volvo räknar med att Volvo V90 Bi-Fuel i första hand kommer att vara intressant för taximarknaden samt för företag som har en uttalad miljöprofil i sin policy.

Idag rullar det cirka 50 000 gasbilar på svenska vägar. Antalet tankstationer ligger mellan 150 och 200 stycken.

 

Sugen på ny bil? Se här vad du får för din gamla!

Lämna ett svar