Här är Volvos första systerbil – fräck suv

Geely är färska inom bilbranschen men snacka om att det kinesiska bolaget har satt högsta fart. 2010 köpte Geely-koncernen Volvo av Ford och tre år senare kom ordern från den högsta ledningen: bygg världens bästa bil som är annorlunda och som andas Europa.

Volvo och Geely skapade det gemensamma utvecklingsbolaget CEVT som började arbetet med att utveckla en gemensam plattform, CMA.

Och i går visades den första färdiga bilen på plattformen, Lynk&co 01. Bilmärket är helt nytt och ska säljas över hela världen med start i Kina nästa år. 2018 kommer så Volvos nya syskonbil till Europa och Sverige, något senare än vad som först aviserades.

Lynk&co 01 ska byggas i Kina och under huven monteras bensinmotorer med tre eller fyra cylindrar. En elbil är på gång men ett första steg blir hybrider och laddhybrider. Och det blir ingen dieselmotor.

Designen är både väldigt annorlunda och väldigt lik det vi sett från bland annat Volvo på samma plattform. Utsidan liknar väldigt mycket Porsche Macan men med en något snällare taklinje. Speciellt motorhuven och grillen är väldigt lik Porsches lilla suv.

Tio tum bildskärm

Inredningen påminner väldigt mycket om dagens 90-serie från Volvo.

Helt nytt är en stor bildskärm på drygt tio tum som ska kunna personifieras. Du ska till exempel kunna ladda upp en egen bakgrundsbild.

Lynk&co ska vara ständigt uppkopplad mot internet och företaget välkomnar utveckling av tjänster och applikationer som kan läggas upp på bildskärmen.

Det mesta av säkerhetssystemen hämtas såklart från Volvo men av presentationen att döma kommer inte Lynk&co att ligga allra först när det handlar om självkörande bilar.

– Uppkoppling är för Lynk&co vad säkerhet är för Volvo, sa Lynk-chefen Alain Visser under presentationen vilket är en fingervisning om vad som är allra, allra viktigast.

Kunderna till Lynk&co är unga som bor i storstäderna och för dem är telefonen och internetuppkopplingen allra viktigast. Därför är mycket av gränssnittet mellan förare och bil detsamma som i en smartphone.

Nytt är också att Geely inte kommer att använda konventionella återförsäljare utan satsa helt och hållet på egna showroom, försäljning över internet och en nära kontakt med kunderna via egna servicemän. När du beställt någon av de totalt 20 alternativen av Lynk&co 01 så ska du kunna få bilen levererad hem. När bilen ska på service så kommer någon och hämtar den hemma hos dig.

Genom att inte ha ett traditionellt återförsäljarnät räknar Geely med att spara 20-30 procent på kostnaderna för en ny bil. Och det ska synas på slutpriset till kund.

I dag är inga priser klara men suv:en som visades i går ska säljas i Sverige för samma pris som en motsvarande bil från Peugeot, Kia eller Hyundai.

Lämna ett svar