Här är Toyotas pickup nära att välta

Det så kallade ”älgtestet” genomförs i en konbana där testföraren simulerar en kraftig väjning. Testmomentet är utformat för att avslöja brister i bilarnas chassin och elektroniska systen, skriver Teknikens Värld i ett pressmeddelande.

Där berättar testföraren Oskar Krüger om incidenten med pickupen Toyota Hilux. I första filbytet känns allt bra. Det är när han styr tillbaka till ursprungsfilen, i cirka 60 kilometer i timmen, som det håller på att gå överstyr.

– Det känns som om bilen får alldeles för mycket grepp. Jag är helt fokuserad på att få in den i sista fållan och märker inget förrän vi är på väg att välta. Då styr jag emot och får ner hjulen på marken, säger Oskar Krüger.

Genomförde testet med ytterligare Hilux

Samtliga älgtest genomförs med maxlast enligt tillverkarens specifikation, men då Toyota Hilux kan lasta hela 1 002 kilo räckte vikterna inte till. Därför genomfördes testet med Toyota Hilux med 830 kilo last, inklusive förare och fyra passagerare.

Testbilen hade 18-tumshjul med däck i dimension 265/60.

Några dagar efter vältincidenten lånade Teknikens Värld en Toyota Hilux med 17-tumshjul med 265/65-däck. Även den gick upp på två hjul, dock inte lika mycket som den första Toyota Hilux.

Toyota: Vi blir överraskade

Så här kommenterar Bengt Dahlström, presschef på Toyota Sweden AB, Toyota Hilux älgtestresultat i Teknikens Värld:

”Baserat på alla de tester som utförts under utveckling, är vi övertygade om att Toyota Hilux är ett säkert fordon. Som vi förstår har ni utfört en undanmanövertest enligt er tidnings testprotokoll på en rad pickuper, inklusive Toyota Hilux. Ni har informerat oss om att Toyota Hilux inte lever upp till era förväntningar.

Vi blev överraskade av detta testresultat och vi tar er utvärdering på stort allvar, på samma sätt som vi tar förmågan till undanmanövrar lika allvarligt vid utvecklingen av våra fordon. Hilux har flera gånger testats enligt ISO 3888-standarden för undanmanövertest under utvecklingen av modellen och har då klarat testerna framgångsrikt. Flera tekniska parametrar har en inverkan på resultatet av en undanmanöver, därför vill vi bättre förstå de exakta parametrarna för ert test.”

Införde säljstopp för pickupen

Det är inte första gången Teknikens Värld håller på att välta just en Toyota Hilux i sitt ”älgtest”. Det skedde även 2007.

Boven i dramat den gången var de breda däck, som satt på tillvalsfälgarna på bilen. Greppet blev för bra och i kombination med hög tyngdpunkt och avsaknad av antisladdsystem höll Toyota Hilux på att slå runt, efter att ha gått upp på två hjul.

Följden av Toyota Hilux-incidenten 2007 blev att Toyota beordrade säljstopp i hela Europa för de större hjulen, skriver Teknikens Värld.

Lämna ett svar