Här är kungens nya specialbyggda limo

Enligt motorsajten Motorauthority har den norska kungen beställt ett exemplar av den spektakulära bilen. Den är tänkt att användas i samband med kung Haralds 25-årsjubileum på den norska tronen.

Det är framförallt Mercedes S-klass och Cadillac som brukar förknippas med förlängda limousiner. Men nu visar alltså även Audi musklerna inom detta speciella segment.

Audi har dragit ut hjulbasen på sin A8 L-modell med 109 centimeter extra för att skapa detta pampiga – och sexiga – ekipage med sex dörrar, sex platser och sex cylindrar.

LISTA: 13 nya bilar värda att vänta på 2016

En extra sätesrad

Totalt mäter A8 L Extended 422 centimeter mellan axlarna, vilket gjort det möjligt att klämma in två extra dörrar och två extra stolar.

Bilen har beskrivits som ”ett riktigt as som mäter 6,36 meter på längden och som väger in på maffiga 2 418 kilo.”

Tyngden gör att bromsarna är extra stora. Även taket är lite av extra allt. Det har sträckts ut genom montering av ett 240 centimeter långt glastak.

Det enda som är någotsånär måttfullt på A8 L Extended är motorn: en 3,0 TFSI V6-motor som levererar 310 hästkrafter och har ett vridmoment på 440 newtonmeter.

Kraften skickas via en åttastegad automatlåda till samtliga fyra hjul. Accelerationen från 0 – 100 kilometer i timmen tar 7,1 sekund. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 kilometer i timmen.

Fått flera beställningar

Eftersom Audi fått in fler beställningar än från kung Harald kommer den tyska biltillverkaren att ta fram flera exemplar av detta kolossala fordon. Det ryktas bland annat om kinesiskt spekulant.

Det här är inte första gången som kung Harald visar intresse för spektakulära fordon. 2013 köpte han in en officiell bil för två miljoner kronor. Det innebar att det norska kungahuset gick back.

Dags för större bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar