Här är Jaguars första elbil: Suven I-Pace

Den spektakulära elbilen ska upp på ett event på bilsalongen i Los Angeles i morgon.

”Jaguar I-Pace Concept är starten på en ny era för Jaguar”, skriver den tidigare brittiska och numera indiska sportbilstillverkaren.

Jaguars konstruktions- och designteam har rivit regelboken och skapat en specialanpassad elbilsarkitektur som matchas av en spektakulär design.

Resultatet är en snygg, kompromisslös femsitsig sportbil och prestanda-suv i ett, enligt Jaguar.

– Detta är en kompromisslös elbil utformad från ett blankt papper: Vi har valt endast den bästa tillgängliga tekniken, säger Wolfgang Ziebart, teknisk utvecklingsledare på Jaguar Land Rover, till motorsajten Autoblog.

Räckvidden är över 50 mil

Accelerationen från 0 till 100 kilometer i timmen tar cirka fyra sekunder. Räckvidden uppges till mer än 500 kilometer (enligt körcykeln NEDC).

Litium-jon-batteriet är på 90 kWh. Full laddning nås efter två timmar och 80 procents laddning efter 90 minuter. Enligt Jaguar ska personer som kör strax under fem mil per dag bara behöva ladda batteriet en gång i veckan.

Jaguar I-Pace Concept har fyrhjulsdrift och dubbla elmotorer som genererar 700 Nm vridmoment och 400 hästkrafter.

Enligt Jaguar ska I-Pace ha en exakt och smidig kördynamik som aldrig tidigare upplevts i ett elfordon.

– Elmotorer ger omedelbar respons utan fördröjning och avbrott. Den överlägsna vridmomentsutvecklingen jämfört med förbränningsmotorer förändrar hela körupplevelsen, säger Ian Hoban, vehicle line director på Jaguar Land Rover och en av bilens skapare i ett pressmeddelande.

En riktigt lyxig elbil

Ian Callum, designchef på Jaguar Land Rover, kommenterar designen och interiören:

– I-Pace Concept representerar nästa generations design av elfordon. Det är en dramatisk, framtidsinriktad design med en framskjuten placering av kupén och en vacker interiör – resultatet av äkta Jaguar-dna, elteknik och modernt hantverk.

– Interiören har gjorts med exklusiva material och en orubblig detaljnoggrannhet. Överallt i interiören finns vackra detaljer som är både överraskande och förtjusande. Allt vittnar om brittiskt hantverk – från det stora panoramaglastaket till de sportiga och vackert utformade sätena.

Enligt Jaguar kommer den serietillverkade I-Pace att finnas ute på vägarna 2018, som en fullfjädrad crossover-suv.

 

LÄS MER: Jaguar E-type – mångas drömbil

Lämna ett svar