Här är favoriterna inför Le Mans 24h

Det pågår inte vara fotbolls-EM i Frankrike. På klassiska racerbanan Le Mans – en timmes tågresa från Paris – pågår träning och kval inför det stora 24-timmarsloppet.

Porsche, Audi och Toyota väntas göra upp om segern totalt och i det som kallas LMP1.

Porsche var snabbast i det första kvalet med föraren Neel Jani. Porsche tog också andraplatsen genom Timo Berhnard.

Men ett lopp över 24 timmar handlar förstås inte i första hand om varvtider. Det gäller att få bilarna att rulla snabbt hela tiden.

Toyotas Sebastian Buemi tvingades stanna sin bil på Mulsanne-raksträckan men kom igång igen sedan han gjort en reset på hela bilen. Stephane Sarrazin ägnade kvalet åt att komma tillbaka från en krasch under träning och flera Toyota bilar körde lite långsammare än väntat.

Alla fyra Ford GT på topp 5

Audi hade också problem under kvalet med flera incidenter och störningar från andra bilar ute på banan. Ingen av Audi-förarna fick till något toppvarv men Audi-teamet blir förstås att räkna med när loppet startar på lördag eftermiddag.

Ford gör en storsatsning på Le Mans i år med hela fyra Ford GT på startlinjen i GTE-klassen. Ford var också snabbast i kvalet genom Dirk Muller. Alla fyra GT-bilarna rullade in med varvtider bland med fem bästa.

Hela Fords företagsledning flyger till Le Mans för att vara med när Ford GT gör comeback i 24-timmarsloppet. Ford Europa redovisade ett överraskande bra resultat för första kvartalet 2016 och satsningen på Le Mans och racing ska fortsätta att bygga Fords varumärke.

Här är förhandsfavoriterna i 24-timmars på Le Mans:

LMP1-klassen:

Porsche:

Två team kommer till Le Mans för att försvara segern från 2015. I den ena Porsche 919 Hybrid finns bland andra ex-F1-föraren Mark Webber. Neel Jani är stjärnan i den andra bilen. Det var planerat för en tredje bil men VW-gruppen har tvingats spara efter dieselskandalen.

Toyota:

Med en helt nyutvecklad motor ska Toyota försöka utmana Porsche. V8:an har ersatts av en 2,4-liters V6 med dubbelturbo och batterier för hybridsystemet. Bland förarna har Alexander Wurz slutat och ersatts av Marcus Ericssons förre teamkompis Kamui Kobayashi.

Audi:

Precis som Toyota har Audi valt batterier till sitt hybridsystem. R18 e-tron quattro har också fått en helt ny design. Audi har vunnit 24-timmars på Le Mans 13 gånger, lika med Toyota, men får den här gången svårt att besegra syskonet Porsche. Bland förarna är Andre Lotterer och Lucas di Grassi de största stjärnorna.

LMP2-klassen:

Nissan:

En rad olika team kör Nissan-motorer i en rad olika chassin. Teamet KCMG vann klassen förra året och var snabba även i kvalet. Richard Bradley, Tsugio Matsuda och Matt Howson har goda chanser att vinna igen i en tuff klass med många olika favoriter. De flesta kör ändå med Nissan-motorer. Svenske Nic Jönsson finns i teamet Krohn Racing som kör en Ligier Nissan.

GTE-klassen:

Ferrari:

Kommer med en ny bil i år, byggd på Ferrari 488. Två starka föraruppställningar och två segrar i tidigare långlopp gör Ferrari till mångas favorit till segern i klassen.

Corvette:

F1-föraren Kevin Magnussens pappa Jan finns med i en av de två Corvette-bilarna. Corvette-gänget jagar sin nionde klasseger och tack vare en väl balanserad bil kan det gå vägen.

Ford:

Storsatsningen på återkomsten till Le Mans betyder hela fyra Ford-team. Och varken förare eller mekaniker vill göra bort sig när hela Fords företagsledning finns på plats. Dirk Muller snabbast i kvalet men alla fyra bilarna har jämna och bra förarbesättningar.

Aston Martin:

Formen i WEC-serien har inte varit strålande men Le Mans är en helt annan sak. Aston Martin har uppdaterat sin Vantage men kanske räcker inte föraruppställningen till för att störa de allra bästa.

Kanske sälja bilen? Se vad du kan få för den om du säljer nu

Lämna ett svar