Här är bilen som kan vinna Svenska rallyt

Hyundai valde F1-banan i Monza för presentationen av sin nya bil för rally-VM. Och kansken är det en passning till rivalerna Ford, Citroën och Toyota inför VM-säsongen 2017. Hyundai blir att räkna med och tänker ta över ledarrollen nu när Volkswagen överraskande lämnade rally-VM.

Hyundai var också tvåa totalt i VM i år efter VW och ligger först i spår.

Samtliga team har nyutvecklade bilar till säsongen 2017 och bland annat ökas motorstyrkan från 300 till 380 hästkrafter och designen blir än mer iögonfallande. Hyundai har arbetat mycket med förbättrad aerodynamik och med att minska vikten på bilen.

– Vi är på väg in i en helt ny epok för sporten med de största regelverksändringarna på väldigt lång tid. Det har varit en teknisk utmaning som vi verkligen tacklat med entusiasm. Ännu roligare är att alla team nu startar från noll och på lika villkor, säger teamchefen Michael Nandan i ett pressmeddelande.

VW skrotade sin satsning

Förarna blir desamma som förra året med Thierry Neuville, Hayden Paddon och Dani Sordo. Både Neuville och Paddon har kört bra i Svenska rallyt och blir något av förhandsfavoriter.

Hyundai tillhör inte de team som uppvaktat ex-VW-förarna Sebastien Ogier, Jari-Matti Latvala och Andreas Mikkelsen. Där är det främst det nya teamet Toyota och Ford som vill locka till sig nya toppförare.

Volkswagen beslutade att skrota sin rally-VM-satsning som en följd av besparingspaket i spåren av den stora dieselskandalen tidigare i år. VW:s nyutvecklade 2017-bil ska enligt uppgift inte besiktigas för rally-VM trots att bilen så sent som förra veckan genomförde de allra sista testerna. Volkswagens Polo WRC 2017 kan gå till historien som den bästa tävlingsbil som aldrig startat en tävling.

 

LÄS MER: Svenska rallyt får nytt upplägg

Lämna ett svar