Här är årets bästa motor – vi har testat

International Engine of the Year är ett pris som delas ut av en 60 personer stark internationell jury. Förra året var det drivlinan i BMW i8 som fick utmärkelsen, tidigare har Volkswagen fått priset två gånger och Ford har förärats utmärkelsen hela tre gånger, bland annat för enlitersmotorn Ecoboost.

I år var det ett mer exklusivt bilmärke och en betydligt vassare motor som vann – nämligen den V8 som sitter i Ferrari 488 GTB och 488 Spider.

Den nya V8:an på 3,9 liter har mindre cylindervolym än den som satt i föregångaren Ferrari 458. Effekten har dock blivit betydligt högre – här finns nu hela 670 hästkrafter, vilket är 100 hästar mer än i Ferrari 458. Vridmomentet har också blivit bättre, hela 760 newtonmeter uppger Ferrari. När jag provkörde motorn i Ferrari 488 Spider fick jag uppleva hur kraften finns i hela varvtalsregistret och hur känslan av massiv urkraft aldrig avtar, inte ens när hastigheten blir riktigt hög.

BILTEST: Vi kör det italienska mästerverket Ferrari 488 Spider

Omedelbar effekt och sagolikt ljud

Innan lanseringen av maskinen pratades det en hel del om att Ferrari nu valt att satsa på dubbelturbo i stället för en traditionell sugmotor. Vissa oroade sig för så kallad turbolagg, alltså att det skulle ta lite tid innan kraften hinner arbetas upp i motorn. Andra oroade sig för att ljudet i den nya turbomotorn inte skulle kunna leva upp till Ferraris höga standard. De hade alla fel.

Ferrari har klurat mycket på hur de ska slippa turbolaggen – och de har lyckats. Effekten är omedelbar när jag trycker ner gaspedalen.

Ferrari har också lyckats få till ljudet i den här nya motorn. Bilen jag kör låter verkligen, trots turbon, precis som jag vill att en Ferrari ska låta. Ljudbilden är vass, men har samtidigt ett nedre register som morrar elakt på lägre varvtal. Det är sagolikt vackert.

Ferraris 3,9-litersmotor fick förutom det stora priset också utmärkelserna ”Årets motor 3–4 liter”, ”Årets nya motor”, och ”Årets prestandamotor”. Ferrari kan också slå sig för bröstet när det gäller den 6,3 liter stora V12:a som sitter i F12berlinetta och F12tdf. Den fick priset för ”Bästa motor över fyra liter”.

Byta till roligare bil? Se vad du får för din nuvarande bil här

Lämna ett svar