Han lurade fartkamera med reflexspray – frias

Mannen spårades upp av polisen på grund av sin – i Danmark – ovanliga bil, en Tesla. Han riskerade böter på drygt 6 000 kronor men friades alltså av tingsrätten i den danska staden Haderslev.

Domen torde inte minska lusten bland andra danska bilister att använda sig av den speciella reflex-sprayen för att komma undan fartkamerorna.

Enligt den danska tidningen Ekstrabladet är det tusentals bilister i Danmark som använder en reflexspray i detta syfte. Vätskan i sprayen gör att nummerplåten lyses upp och blir blank när fartkamerans blixt går av.

Det innebär att bokstäver och siffror inte går att se på ATK-radarn (fartkameran) och med andra ord kan inte nummerplåten avläsas.

LÄS MER: Så fungerar okända vapnet i fartkameran

Säljer 10 000 burkar i månaden

Innehavaren av företaget Photo Blocker i Danmark, Jesper Sørensen, säger till Extrabladet att han säljer cirka 10 000 burkar av den speciella reflex-sprayen i månaden.

När Photo Blocker introducerade produkten i Danmark lockade företaget med erbjudandet:

”Vi betalar dina fortkörningsböter om du har använt denna spray”.

– Erbjudandet gäller fortfarande. Vi har aldrig fått en enda förfrågan om att betala fortkörningsböter för någon som köpt sprayen, säger Jesper Sørensen, till Ekstrabladet.

Han kan inte se något omoraliskt i att sabotera polisens arbete för att minska hastigheten.

– Jag har verkligen inget emot hastighetskontroller vid skolor och farliga korsningar. Men jag tycker inte om att polisen döljer sina fartkameror. Det är lika omoraliskt som att vi säljer produkten.

– Gör som i Norge i stället. Där skyltar polisen öppet med när det är hastighetskontroll, säger Jesper Sørensen till Ekstrabladet.

 

LÄS MER: Nya superfartkameran – förarnas stora skräck

Lämna ett svar