Gärna elbil – om de blir billigare

55 procent av deltagarna i webbundersökningen kan tänka sig att köpa en elbil. ”Absolut” svarade en tredjedel på frågan. Men det är enbart var tionde deltagare i undersökningen som är villig att betala mer i årlig driftkostnad för elbilen är för sin vanliga nuvarande bil.

47 procent uppger att det helst ska vara billigare att köra miljövänligt med elbilar än med vanliga bensindrivna bilar.

För att fler ska köpa elbilar måste fordonen bli billigare i inköp (tycker 56 procent). De ska också gå att köra längre på en laddning (tycker 48 procent).

Svenskar: 5 värsta sakerna med att ha bil

Ekonomin avgör bilvalet

Att elbilarna är snygga eller säkra spelar mindre roll för beslutet om köp.

– Det är tydligt att ekonomin avgör val av elbil kontra bensindriven bil. Det är närmast revolutionerande att över hälften av svenska bilister står redo att köpa en elbil, bara de blir billigare, säger Torkel Hallander, trafikexpert och vd för Bythjul.com, som ligger bakom undersökningen, och fortsätter:

– Det skulle förändra svensk fordonspark och miljöarbete dramatiskt med stora positiva miljöeffekter. Den stora knäckfrågan är naturligtvis hur biltillverkarna och staten i samspel kan göra det billigare att köpa och äga elbilar.

Majoritet vill ha subventioner

Fler än 60 procent i undersökningen anser att elbilar bör vara subventionerade. I dag är elbilar befriade från fordonsskatt de första fem åren. Elbilarna har även lägre förmånsskatt om bilen är en förmånsbil och personbilar kan få regeringens supermiljöbilspremie.

Nära hälften av de tillfrågade bilägarna anser att de bör få en skattereduktion vid köp av elbil.

”Gratis laddning i laddningsstationer” och ”inga trängselavgifter” var också vanliga svar.

Byta till elbil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar