Forskare saboterade för Teslas autopilot

Teslas autopilotsystem har varit forum för debatt den senaste tiden efter dödsfallet i Florida tidigare i år.

En man ska då ha använt det självkörande systemet när han omkom efter att ha krockat med en lastbil.

Nu har en grupp forskare på South Carolinas och Zhejiangs universitet tillsammans med ett kinesiskt säkerhetsföretag upptäckt vad som kan vara ett allvarligt fel i systemet.

LÄS MER: Tesla bekräftar ny bil: Model Y

 

”Hade inte varit bra alls”

De ska presentera sitt fynd senare i veckan i samband med Defcons hackerkonferens, men redan nu finns en teaser på vad de kommer att avslöja.

Efter flera olika tester ska forskarna ha upptäckt att Teslas autopilotsystem mer eller mindre kan saboteras med hjälp av verktyg som emitterar ljus, ljud och radio.

Autopilotsystemet ska enligt forskarna upptäcka objekt på vägarna som inte existerar, och även missa objekt som faktiskt gör det, skriver Wired.

Testerna utfördes på stillastående bilar med hjälp av dyra verktyg där radioverktyget kostar mer än 750 000 kronor. Detta gör det mindre troligt att något liknande scenario kan uppstå i vanlig trafik.

– Det värsta scenariot hade varit att när bilen är i självkörande läge och litar på radarn, så skyms den och misslyckas att upptäcka ett objekt längre fram, säger Wenyuan Xu, professor på universitetet i South Carolina och som varit ansvarig för undersökningen.

– Det hade inte varit bra alls.

LÄS MER: Tesla gör förlust på miljarder

 

Hyllar och kritiserar forskningen

Teslas autopilotsystem använder sig av tre olika verktyg: radar, ultraljudssensorer och kameror. I testet framkom det att endast attacker mot radarn som riskeras att sluta med en allvarlig bilolycka.

Dock så kräver en potentiell attack mot radarn inte bara ett väldigt dyrt verktyg, utan också att den görs i exakt rätt vinkel.

Jonathan Petit, professor i datavetenskap på universitetet i Cork, både hyllar och kritiserar studien.

– Det är definitivt intressant och bra arbete, säger han till Wired men tillägger:

– De måste göra lite mer arbete för att se ifall den faktiskt hade kolliderat med ett objekt. Du kan inte säga att autopiloten inte fungerar.

Sugen på en Tesla? Se vad din gamla bil är värd här

Lämna ett svar