Forskare: Övervikt är mycket farligt i krock

Nu kommer det alarmerande siffror från det amerikanska universitetet Berkeleys Safe Transportation and Research Education Center – SafeTREC.

En studie därifrån visar att överviktiga förare löper upp till 78 procent högre risk att dö vid bilolyckor.

Lätta och normalviktiga personer löpte lika stor risk att dö vid en bilolycka, men ju mer överviktig en person var desto mer ökade dödsrisken.

Vid BMI 30–34,9 ökade risken med 21 procent och vid BMI 35–39,9 var riskökningen 51 procent. När BMI nådde över 40 löpte föraren 81 procent större risk än en normalviktig att dö, vid samma sorts olycka. Risken att dö vid en bilkrasch var också högre för kraftigt överviktiga kvinnor, jämfört med kraftigt överviktiga män.

Bristfälligt skydd

Studiens författare såg att risknivåerna inte ändrades om föraren hade säkerhetsbälte, och detsamma gällde airbagen. Något som forskarna tycker tyder på att ”bilar är väl utformade för att skydda normalviktiga men är bristfälliga när det gäller att skydda överviktiga eller feta.”

– En bildesigner jobbar med krocktestarna så att krockdockorna fungerar bra. Men dockorna är av normalvikt och inte gjorda för att räkna in de förändrade kroppstyperna i vårt land, säger Thomas Rice, forskare och epidemiologist på SafeTREC.

Han och hans medförfattare noterar också att bilindustrins förmåga att skydda överviktiga bättre kan ha allt större konsekvenser för allmänhälsan.

Statistik från 41 283 olyckor användes till studien och från dessa valde undersökarna ut de där bilarna vara av samma storlek. Sedan använde de längd- och viktinformation från förarnas körkort för att dela in dem i olika klasser, beroende på deras BMI (body mass index).

Undersökarna tog också hänsyn till bilbältesanvändning, när på dagen olyckan skedde, förarens kön, alkoholtest, om airbagen utlösts och vilken sorts kollision det var.

Lämna ett svar