Forskare: Kvinnor blir arga lättare än män

Forskningsundersökningen är gjord på Goldsmiths University i London på uppdrag av den japanska biltillverkaren Hyundai.

Den visade bland annat att kvinnor var 14 procent mer benägna att reagera med ilska på så kallade ”baksätesförare” än män. När det gällde att bli arg på någon som körde på ett egoistiskt och vårdslöst sätt hade kvinnorna ett övertag mot männen med tolv procent.

I undersökningen utsatte beteendepsykologen Patrick Fagan 1 000 manliga och kvinnliga bilförare för ett känslotest. Syftet var att se hur de fem sinnena (syn, hörsel, känsel, lukt och smak) utlöste känslomässiga reaktioner i olika körscenarior.

I alla scenarior blev kvinnorna argare än männen.

Läs mer: Bevisat att kvinnor är bättre bilförare än män

”Jägare och samlare”-mentalitet

Kvinnor var 14 procent mer benägna att reagera med ilska på så kallade ”baksätesförare” än män. När det gällde att bli arg på någon som körde på ett egoistiskt och vårdslöst sätt hade kvinnorna ett övertag mot männen med tolv procent.

Patrick Fagan förklarar resultaten med hänvisning till människans urgamla ”jägare och samlare”-mentalitet där kvinnor tvingades att vara hyper-uppmärksamma på risken för en attack mot deras avkomma.

– Evolutionsteorin antyder att våra tidiga kvinnliga förfäder tvingades att utveckla en akut känsla för fara när något hotade dem och deras barn när männen tillfälligt hade lämnat grottan.

– Det systemet för tidig varning är relevant än idag. Därför tenderar kvinnliga bilförare att vara mer känsliga för negativa situationer och blir snabbare arga och frustrerade än män, säger Patrick Fagan till den brittiska nyhetssajten Newspress.

Lämna ett svar