Formel 1-bil för vanlig trafik auktioneras ut

Den är så nära en alldeles äkta F1-bil det går att komma. Lola F1R skulle ha tävlat i Australiens Grand Prix i Melbourne 1997, men lyckades inte kvala in.

Innan nästa F1-race det året – i Brasilien – drog sig det brittiska Lola F1 Team ur formel 1-cirkusen på grund av ekonomiska problem och bilen Lola F1R, som byggdes 1996, fick aldrig någon ny chans att kvala in till ett formel 1-lopp.

2009 gjordes bilen laglig på vanliga vägar – och fick ett brittiskt V5-dokument – genom att bland annat skärmar och lampor anpassades och registreringsskyltar monterades på.

Så ser formel 1-bilen ut

”Men det är fortfarande rimligt att säga att F1R har ett äkta formel 1-utvecklat chassi”, skriver den engelska tidningen Daily Mail.

Sittbrunn, vingar, fjädring, noskon, karosspaneler och andra komponenter och attiraljer kommer också alla direkt från det avbrutna F1-projektet.

Både de främre och bakre vingarna är justerbara, så att du kan ringa in så mycket downforce som du vill, enligt Daily Mail.

Motorn är en 2,0-liters turboladdad Cosworth – samma motor som använts i den ikoniska Ford Sierra RS 500 och Escort RS Cosworths. Den fyrcylindriga Cosworth-motorn är parad med en Porsche G50 fem-växlad manuell växellåda.

I sin nuvarande form levererar motorn 375 hästkrafter. Men turbon kan justeras för att kraftigt öka uteffekten – om du vågar, vill säga. Det finns ju som bekant hastighetsgränser att hålla på vanliga vägar.

Gör som Lewis Hamilton

Enligt den nuvarande ägaren är bilen mycket lätt att köra i trafiken samtidigt som den erbjuder enorm prestanda när det behövs.

”Precis som tävlingsföraren Lewis Hamilton kan du klättra in i din egen F1-bil på en söndag . Den enda skillnaden är att du kan köra din till en grillfest”, skriver Daily Mail.

Vill du kunna köpa Lola F1R måste du dock ha en rätt tjock plånbok.

Det förväntade priset på Bonhams-auktionen i England ligger i spannet mellan 633 050 kronor och 977 500 kronor.

”Oavsett pris finns det inget annat liknande som du kan köra lagligt på vägarna idag”, skriver Daily Mail.

Dessutom har denna spektakulära skapelse bara körts fyra mil(!) sedan den gjordes laglig på vägarna 2009. Och den har förvarats i en klimatkontrollerad miljö.

Första, andra…

 

LÄS MER: Mercedes F1-bil för gatan snart slutsåld

Lämna ett svar