Förlamad från nacken – kör Corvette igen

Han hade en ganska sen start på sin racingkarriär och det var först vid 33 års ålder, 1997, som Sam Schmidt debuterade i Indy Racing League. Men han nådde snabbt framgångar och kom femma i serien 1999.

Inför den efterföljande säsongen så provkörde Sam Schmidt sin bil på Walt Disney World Speedway. Han kraschade svårt efter fem månader i respirator visade det sig att han var förlamad från nacken och ner.

Men Sam Schmidt var inte färdig med racingsporten och startade teamet Sam Schmidt Motorsports, som firat stora triumfer i Indy-serierna.

Och nu har det otroliga hänt – trots sin förlamning har Sam Schmidt fått körkort igen, som den förste någonsin med en sorts självkörande bil. Och naturligtvis testade han på att ”bränna lite gummi” på racingbanan.

Det är i en Chevrolet Corvette Stingray, specialanpassad av företaget Arrow Electronics, som han med hjälp av sin andning och sina huvudrörelser kan köra. Så, helt självkörande är den ju inte utan fungerar med specialstyrning och fyra infraröda kameror.

Och Sam Schmidt hoppas stöta på polisen när han är ute och kör.

– Jag vill gärna bli stoppad. Men vad händer när de säger ”Visa mig dina händer”? säger han och skrattar.

Sugen på en modernare bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar