Ford upprepade succén – 50 år senare

När först Joey Hand och sedan Ryan Brisco kör om finske Tony Vilanders Ferrari jublar alla i Fords gästområde.

När sen Scott Dixon ser till att det blir trippelt Ford GT i täten – då går Fords styrelseordförande Bill Ford och tar en bit mat.

Fords storsatsning på årets 24-timmarslopp ska hjälpa till att bygga ett globalt varumärke. På 24 timmar ska Ford erövra världen.

Pusselbitarna faller på plats

Plötsligt börjar pusselbitarna falla på plats för Ford. Det som för tio år sedan började med Alan Mulallys slagord ”One Ford” är nu verklighet.

Lewis Booth – också på plats på Le Mans – såg till att räta upp ekonomin i företaget och Booth sålde bland annat Volvo till kinesiska Geely. Den förre Volvo-chefen Stephen Odell gjorde sitt för att få ordning på Ford Europa och flyttade sedan till USA för att bli global marknadschef.

Och det är jobbet som Mulally, Booth och Odell gjorde som i dag betalar sig.

Jim Farley – som tog över efter Odell i Europa – kan gå runt bland kompisarna i Fords ledningsgrupp och visa upp svarta siffror för de första fyra månaderna 2016. I bilvärlden anses det vara ett mindre mirakel. Farley har sparat och gnetat, fått i gång försäljningen av transportbilar och bilar till företag och, framför allt, lyckats trimma det viktiga Storbritannien att bli loket i en ökad försäljning i Europa.

 LÄS MER: Superbilarna som aldrig vann Le Mans

”Handlar om att polera varumärket”

Fyra Ford GT stod på startlinjen i årets 24-timmarslopp på Le Mans. Det är lätt att få för sig att satsningen ska markera någon slags återerövring av Europa. Men det är inte Jim Farley som är mest entusiastisk när Ford-bilarna efter en bråkig start i regn radar upp sig i täten.

En seger i 24-timmarsloppet på Le Mans 2016 är något mycket större än något bara för Jim Farley. Det är 50 år sedan Ford tog en trippel med sina GT-bilar på Le Mans och årets tävling var lika mycket en hyllning till den segern som en egen satsning. 24-timmars på Le Mans 2016 har funnits med som ett stort mål redan när Ford lade sin strategi för tio år sedan. Utvecklingen Ford GT har hela tiden haft som slutmål att tävla på Le Mans 2016 och 2017. Ford diskuterar också en fortsättning och eventuellt en försäljning av tävlingsbilar till privatteam.

Motorsportchefen Dave Pericak förklarar att det handlar om att polera varumärket – ovalen som Ford kallar det.

Pericaks marknadschef för Ford Performance Henry Ford III säger att Ford för en gång skull fått ihop hela sin satsning på motorsport och prestandabilar under ett och samma tak. Tidigare var det enstaka satsningar lite här och där – men precis som Mulallys ”One Ford” gäller i bilhallarna så är det nu ”One Ford” allt handlar om när det gäller motorsport och prestanda.

Att det är 50 år sedan Ford vann en trippel märktes verkligen på Fords gästlista. Där fanns familjen Aaron Shelby, familjemedlemmar till förarhjältarna från den historiska tävlingen 1966, Chris Amon och Bruce McLaren. Kenny Bräcks gamle teamchef i USA, Bobby Rahal och kändisar som skådespelaren Keanu Reeves. Och där fanns förstås stora delar av Ford-familjen.

”Le Mans är det allra största”

Ford bjöd också en rad ägare till Ford GT-bilar från USA till Europa och ett tiotal Ford-entusiaster valde att ta med sig sina GT-bilar till Europa. Gänget lotsades av Ford runt till banorna Nürburgring och Spa med den stora höjdpunkten att få köra att paradvarv runt Le Mans-banan före start.

Jag kör paradvarvet i en helt vanlig Ford Mustang och har en GT-ägare från Atlanta som passagerare.

– 24-timmarsloppet på Le Mans är det allra största, det är större än Daytona, säger mannen från Atlanta.

Före loppet förklarar Dave Pericak att 24-timmars på Le Mans är ett väldigt speciellt lopp.

– Förberedelserna pågår väldigt länge. Vi kör i World Endurance Cup men allt handlar egentligen om att komma så bra förberedd som möjligt till Le Mans, det är det allt handlar om. Förarna sitter bland annat flera timmar i simulator för att lära sig banan och bilen.

Föraren Andy Priaux från Storbritannien berättar att i dag är 24-timmarstävlingen i praktiken som vilket annat sprintrace som helst.

– Det handlar inte längre om att åka runt och spara på bilen, på däcken eller på bränslet. Det är full fart som gäller, hela tiden, alla varven. Bilarna är ungefär som DTM-bilar att köra med väldigt mycket downforce, de ligger bra på banan.

 LÄS MER: Ford GT – Här är nya superbilen

De snabbaste bilarna vinner

I gamla referat från Le Mans-lopp så berättas det ofta om hur motorsvaga bilar utmanat fartmonster och klarat sig tack vare en välbalanserad bil. Trots lägre fart på de långa, långa raksträckorna så kunde de med en jämnare fart över tid besegra bilar med betydligt större motorer och fler hästkrafter.

Den tiden är förbi. I dag vinner den bil som går snabbast. Alla bilar är så bra balanserade att de kan köras för fullt under alla timmarna. Enda huvudvärken är däcken.

– Om din bil inte har en bra balans så ligger inte däcken mot asfalten, då slits de också snabbare, säger Dave Pericak.

Slits däcken måste de bytas och varje depåstopp kostar värdefull tid. Det gäller att nöta varv för att ha en chans på slutsegern.

– Om det behövs vet vi att vi kan låta förarna köra tre gånger så långt i varje pass, men det är en viss risk med tanke på däcken, trots att vi har en bil som är väldigt snäll mot däcken. Bilen håller, men kanske inte däcken. Och en punktering kan förstöra allt, fortsätter Pericak.

Ford GT-bilarna dominerade

Tre förare turas om att köra bilarna och mellan körpassen är det vila som gäller. När jag besöker Fords depåbuss sitter Sebastien Bourdais och pratar med några kompisar. Han har uppenbarligen lätt för att koppla bort tävlingshetsen.

Dave Pericak berättar också att teamet hela tiden pratar med förarna i bilen.

– Vi har så kallade spotters utmed banan som kan berätta för förarna vad som väntar dem, både vad gäller väder och bilar som de ska köra om, eller om de ska bli omkörda. Vissa förare pratar också hela tiden med teamet, medan andra är helt tysta. Det finns förare som vi pratar med under hela passet men som inte säger ett knäpp tillbaka, de bara kör.

Förra året lanserade Ford sin nya Mustang på samtliga marknader i världen. I år ska Ford plocka sin Focus RS till USA och årets stora nyhet, suv:en Edge, är ytterligare ett exempel på att ”One Ford” numera gäller bilmodellerna.

Efter bara ett par timmar dominerade Ford GT-klassen med tre bilar bland de fyra bästa. Bara Ferrarin med Velander, förre F1-föraren Giancarlo Fisichella och italienaren Matteo Malucelli störde drömmen om en ny Ford-trippel.

Ferrarin bråkade med Ford-teamen ända in över mållinjen och det var först efter att Vilander snurrat som Ford GT-bilen med Joey Hand, Dirk Muller och Sebastien Bourdais kunde defilera över mållinjen som vinnare. Ford tog också hand om tredje- och fjärdeplatsen när loppet flaggades av och med viss förhoppning om en bestraffning av Ferrarin som vägrade att göra den sista stop-and-go som tävlingsledningen krävde efter att teamet inte haft rätt belysning.

 Sugen på en ny bil? Här kan du värdera den nuvarande – helt GRATIS!

Lämna ett svar