Ford tar självkörande bilar till Europas vägar

Inför ett par tusen gäster och åskådare på fabriksområdet i Köln avslöjade Ford sin framtidsstrategi. Fords vd Mark Fields pratade om mobilitet och menade att Ford inte ska byta affärsområde från bilar till transporter utan helt enkelt växa och göra både och. Ford ser stora möjligheter i att vara med och forma framtidens transportlösningar.

– Vi går från att äga en bil till att äga och dela med sig av en bil. Det skapar helt nya möjligheter och nya affärer. Bilbranschen står inför en mycket stor omställning och utmaning, menade Mark Fields som också visade upp ett par olika exempel på bildelnings- och transporttjänster som Ford startat.

Tester inleds nästa år

Fords europachef Jim Farley – som kommer till Stockholm och Dagens Industris Stora Bildagen på torsdag 1 december – visade upp hela sitt modellprogram och inte minst då transportbilarna Transit Custom Black Edition och Custom Sport Series. Farley var noga med att poängtera att Ford säljer fler transportbilar än någon annan i Europa.

Transportbilarna kan bli först med den nya tekniken för självkörande bilar. Ford har i flera år testat tekniken och nästa år inleds testerna i Europa.

– Vi ska presentera en självkörande bil för bilköparna senast 2021 och vi behöver testa i Europa med allt vad det innebär av smalare vägar, andra regler, vänstertrafik på vissa håll och en annan trafikmiljö, poängterade Fields.

Står väl rustade

Under eventet rullade Ford fram hela sitt modellprogram och flera av personerna som arbetar med de olika projekten fick berätta om sitt arbete. Jim Farley poängterade flera gånger att människan bakom maskinen Ford är viktigast och att Ford vill vara med och förändra bilvärlden i dag och i morgon på samma sätt som grundaren Henry Ford gjorde för över ett hundra år sedan.

Ford anser att de står väl rustade inför omställningen i branschen. Efter många tuffa år gjorde Ford Europa vinst med 5,4 miljarder kronor förra året och i år väntas vinsten bli nära det dubbla.

LÄS MER: Teslan kör helt själv – visar hur det fungerar

Lämna ett svar