Ford rallyfavorit med Ogier bakom ratten

Ford gjorde i somras comeback i 24-timmars på Le Mans med stor lansering av Ford GT. I samband med ett stort Ford-event där succébilarna Focus RS och Mustang visades upp fick jag en chans att intervjua Henry Ford III.

”Trean” tippas allmänt bli nästa stora chef från Ford-familjen inom den koncern som farfars far startade.

Henry Ford III pratade sig varm om motorsporten som en väg till att marknadsföra de vanliga bilarna. Det är också i linje med Fords satsning på varumärkesmarknadsföring.

Henry Ford III besökte Malcolm Wilsons rally-VM-team nyligen och mycket talar för att det var där som Wilson fick de sista dollarna som behövdes för att locka till sig världsmästaren Sebastien Ogier.

Sedan VW överraskande hoppade av rally-VM för ett par veckor sedan har Ogier turnerat runt mellan Ford, Citroën och Toyota för att hitta ett nytt jobb.

I måndags blev det klart att Ogier går till Ford och Henry Ford III kommer att se en sprillans ny Ford Fiesta WRC rulla in till start i Monte Carlo med en etta på motorhuven.

Jo, Ford har också visat upp en hel serie nya Fiest:or som lämpligt nog ska börja säljas senare i år hela världen.

Latvala en drömförare för Mäkinen

Nästan ännu mer självklart var det att Ogiers förre teamkamrat Jari-Matti Latvala landade sin jobbjakt hemma hos Tommi Mäkinen i Jyväskylä. Där har Tommi omsorgsfullt byggt på Toyotas VM-comeback under ett drygt år och han försökte tidigt locka till sig Latvala.

För Mäkinen är Latvala lika mycket en drömförare som Ogier är det för Malcolm Wilson.

Så nu är det bara stackars Andreas Mikkelsen kvar. Mikkelsen får hoppas att Nasser Al-Attiyah tillsammans med Red Bull får till en minisatsning med den VW Polo WRC som finns klar att tävla med. Det ryktas att Red Bull och Al-Attiyah måste sno ihop cirka 150 miljoner kronor för att köra en privatbil i rally-VM i en säsong.

LÄS MER: Så blir Toyotas nya rally-satsning

***

Nu jagas det på flera håll i världens garage. Mercedes letar som bekant en ersättare till nypensionären Nico Rosberg och favorit anses en finländare vara, Valtteri Bottas. Flyttar Bottas till Mercedes lämnar han ett stort hål efter sig hos Williams som står med orutinerade Lance Stroll som ende förare.

Favorit att i så fall gå till Williams är Pascal Wehrlein men minns vad ni läste i den här för några veckor sedan. Familjen Stroll och Mercedes gillar Felix Rosenqvist. Felix rankades i veckan på 48:e plats när sajten Autosport rankade världens – hela världens – 50 bästa rally- och racerförare alla kategorier. Mattias Ekström var på plats 41 på samma ranking. När det här skrivs har sajten bara presenterat platserna 41-50 så vi vet inte var Saubers Marcus Ericsson finns på topp-50-listan.

***

Minnesota Vikings jagar vidare mot en slutspelsplats men nu krävs det hjälp av andra lag för att passera Detroit Lions. Lions – som Ford-familjen är med och äger – har överraskat stort men har ett tufft spelprogram de sista tre NFL-veckorna. Har Vikings chans på slutspel kan det betyda tidig comeback för skadade RB Adrian Peterson.

Lämna ett svar