Ford Edge – två bilar i en

Ford Edge är en kompromiss från början till slut. Och inget konstigt med det, så gör alla biltillverkare. Frågan är bara hur väl man lyckas.

Edge använder samma plattform som syskonen Ford Mondeo och Ford S-Max.

Det betyder att det mesta av inredningen är densamma och det betyder att Fords adaptiva styrning och intelligenta fyrhjulsdrift plockats med till den stora suv:en och att de olika förarassistent- och säkerhetssystemen fungerar på ett likartat sätt.

En extra finess i Edge är ett brusreduceringssystem som ska plocka bort en hel del av ljudet från tvålitersdieseln.

Och det har Ford lyckats bra med. Motorljud och vindbrus har isolerats och reducerats till ett minimum. Jag hör lite vind runt a-stolpen i höga farter och motorn morrar lite vid gaspådrag, det är allt. Men Ford Edge har en ljudnivå som vi annars bara hittar i dyrare premiumbilar.

BETYG+BILDER: Så bra är nya Edge i 10 kategorier

Ford Edge är väldigt bekväm

Edge är också väldigt rymlig och komfortabel. Utrymmet är ett resultat av kompromissen att bygga en stor suv för Kina där det behövs rejält med plats i baksätet. I USA och Europa får man då extra bra ben- och lastutrymme, även om taklinjen är lägre på de bilarna jämfört med de Edge som säljs i Kina.

I bagageutrymmet stjäl det sluttande taket en hel del av lastutrymmet på höjden – något att tänka på för alla som till exempel ska plocka in en hundbur.

Alla fem stolarna är väldigt bekväma och det känns lite som Toyota LandCruiser förr – som att sitta i en bekväm fåtölj.

Förarens position är lik den i S-Max med instrumentbrädan relativt lågt men med en hav av luft fram till vindrutan. Med a-stolpen så långt fram minskas sikten vid tvära svängar.

  BETYG+BILDER: Så bra är nya Edge i 10 kategorier

Styrningen känns inte lyckad

Den adaptiva styrningen är en smart funktion – i teorin. Men hittills tycker jag inte att Ford lyckats trimma in systemet. I låga farter svänger det bra och relativt lätt och det är bra, men styrningen är samtidigt tung runt neutralläget.

När jag sen svänger så är styrningen snabb – snabbare än väntat. Ja, ni har kanske sett vad jag tycker om samma styrning i Mondeo och S-Max.

Att Edge känns lite tung i ratten bidrar till känslan av att det här är en väldigt lång, bred och tung bil. Fords säger att de letat efter en position mellan suvar som Audi Q7 och Volvo XC90 och de mindre syskonen Q5 och XC60. Och det stämmer sett till måtten men köregenskaperna gör att Edge känns i vissa fall större än en Q7 eller XC90, som har betydligt effektivare och smidigare styrning.

Vi kör Edge Sport med de stor 20-tumshjulen och med dem blir Edge känslig för ojämnheter i vägen – och tillsammans med den något tunga styrningen vid neutralläget blir det rent av jobbigt att köra bilen på ojämn asfalt. De små justeringarna besvärar.

BETYG+BILDER: Så bra är nya Edge i 10 kategorier

Svårt att konkurrera med högt pris

Edge kommer i Europa bara att säljas med en tvålitersdiesel, en motor som vi också hittar i bland annat S-Max. I Edge finns motorn i två varianter, 180 och 210 hästkrafter, den senare med dubbelturbo. Testkörningen gjordes med en sexstegad automatlåda.

Jag hade gärna testat Edge med en bensinmotor för jag tror den gör sig bättre med en kvickare motor. Min gissning är att med dieselskandalen i färskt minne ångar Ford sitt beslut att bara satsa på diesel i Europa.

I Sverige kostar en färdig Ford Edge med dieselmotor närmare 500 000 kronor och med den prislappen kommer Ford att få svårt att konkurrera till och med på en växande svensk marknad.

BETYG+BILDER: Så bra är nya Edge i 10 kategorier

Sugen på suv? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar