Filmkamera i bil är nu lagligt Sverige

Filmer/videoklipp från vindrutekameror, så kallade dashcams, i bilar är mycket populära på nätet och de mest spektakulära filmerna får stor spridning.

Datainspektionen anser att bilkamerorna bryter mot kameraövervakningslagen och fordrar tillstånd.

– En bil eller cykel kan du naturligtvis köra på platser som vi normalt bedömer som fredade zoner: gator och torg eller skog och mark där du är ute för rekreation till exempel, sa Agneta Runmarker, dataråd på Datainspektionen, i en intervju med P1 Morgon förra året.

Krävde prövning

Därför har datainspektionen krävt att Högsta förvaltningsdomstolen prövar ett fall som ska bli vägledande. Och nu är det gjort.

”En kamera som är monterad innanför vindrutan på en bil eller på ett cykelstyre behöver inte tillstånd enligt kameraövervakningslagen”, skriver Högsta förvaltningsdomstolen i sin dom.

Med övervakningskamera avses, enligt Högsta förvaltningsdomstolen, en kamera som är uppsatt så att den kan användas för personövervakning. Men det fordras dessutom att den inte manövreras på den plats där den är uppsatt, som exempelvis en drönare för vilken det krävs tillstånd.

I motivationen till domen om bilkamerorna skriver Högsta förvaltningsdomstolen bland annat:

”Kameran i bilen och på cykeln ska fästas på insidan av vindrutan eller på cykelstyret. Den är därmed uppsatt i förarens omedelbara närhet och manövreras av denne på platsen. Den är därför inte en övervakningskamera.”

Utfallet blev alltså inte som Datainspektionen hoppats.

Försäkringsbolagen välkomnar domen

Försäkringsbranschen däremot välkomnar domen. För försäkringsbolagen är bilkamerorna till hjälp för att lösa skuldfrågorna vid olika tillbud i trafiken.

– Vi är positivt inställda till kamerorna. Tittar vi tillbaka ett par år så användes inte alls videomaterial från så kallade dashcams i skadeärenden. Numera händer det att våra kunder skickar in sådant material, säger Stefan Brala på försäkringsbolaget Trygg-Hansa till P1 Morgon.

Eftersom rättsläget tidigare såpass varit oklart har Stefan Brala och hans kollegor inom försäkringsbranschen inte kunnat rekommendera kunderna att använda kamerorna. Men det kommer de att kunna göra i fortsättningen.

Lämna ett svar