Fiat Chrysler betalar hackare för att bryta sig in i bilarna

Du lär dig som bekant av dina misstag.

För ungefär ett år sedan lyckades två programmerare – för magasinets Wired:s räkning – hacka och ta kontrollen över en Jeep Cherokee.

Inga vanliga kunder har drabbats av något liknande men moderbolaget Fiat Chrysler tar nu till åtgärder för att undvika eventuella liknande problem i framtiden.

 LÄS MER: Snart klarar de självkörande bilarna terräng

”Tävlar om att hitta sårbarheter”

Till sin hjälp använder de datahackare från Bugcrowd och erbjuder dessa cirka 13 000 kronor för varje fel som de lyckas upptäcka.

– Du tävlar om att hitta sårbarheter, säger Vd:n Casey Ellis till Detroit Free Press.

Fiat Chryslers Vd Titus Melnyk påpekar att det inte är ett PR-trick för att förbättra ryktet som drogs i smutsen i fjol i samband med Jeep-skandalen.

– Vi vill uppmuntra självständiga säkerhetsforskare att hjälpa oss och dela med sig av det de hittar så vi kan fixa eventuella brister innan det blir ett problem för våra kunder, säger han.

Kallas för White hats

På internetlingo kallas datahackarna för White hats och jobbar med att hjälpa företag förbättra säkerheten, genom att hacka sig in i systemet.

De kan också arbeta i lag som kallas sneakers, red teams eller tiger teams. Enligt Casey Ellis motiveras de genom att känna sig som rebeller samtidigt som de gör samhällsnytta, skriver Detroit Free Press.

 Köpa säkrare bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar