F1-röran kan ge Marcus Ericsson en nyårspresent

Mercedes har meddelat att de troligen inte kommer att bestämma vem som tar över Nico Rosbergs F1-bil förrän efter årsskiftet. Därmed lär vi få leva med spekulationerna i ytterligare några veckor:

* Ska Mercedes lyckas övertala Williams-teamet att släppa finländaren Valtteri Bottas?

* Och vad har Bottas då för motkrav på Mercedes – handlar det till exempel om ett flerårskontrakt för att på sått blockera för att Mercedes värvar in en Fernando Alonso eller Sebastian Vettel bredvid Lewis Hamilton inför 2018?

* Räcker Pascal Wehrlein som ersättare till Bottas eller vill Williams ha någon mer rutinerad förare bredvid helt färska Lance Stroll?

* Är Marcus Ericsson ett namn för Williams – eller kanske för Force India om hela rockaden även omfattar någon av deras förare?

* Handlar det om att locka tillbaka Felipe Massa från pensioneringen för att skapa stadga i Williams?

* Finns det mitt i allt det här också en F1-plats för Mercedes senaste stjärnskott, svenske Felix Rosenqvist?

Sauber avvaktar tills dammet lagt sig

Som ni ser finns det mycket att fundera över mellan glöggen, gröten och skinkan. Marcus Ericsson har inlett arbetet med den nya 2017-bilen men Sauber har lagt ner arbetet med att hitta en teamkamrat till Ericsson i väntan på att Mercedes-röran ska redas ut.

Försvinner Ericsson talar allt för att Sauber letar efter penningstarka förare. Är Ericsson kvar kan förarvalet knytas till Saubers motorval för 2018.

Att Sauber inte kan anställa en förare kan i sin tur också handla om motorkontrakt för 2018 och i så fall förhandlingar med ett annat team som har det jobbigt just nu, McLaren.

När Ron Dennis förlorade maktkampen i McLaren verkar också Jost Capito ha förlorat sin plats i teamet. Dennis värvade Captio från VW:s framgångsrika rallyteam i våras och Jost Capito började sitt nya jobb så sent som i september.

Ledarkrisen i McLaren ser ut att påverka relationen med Honda och andra teams önskan att köpa motorer från Honda till säsongen 2018.

Håller tummarna för Östberg och Mikkelsen

Att Capito lämnar McLaren kan också påverka rally-VM.

VW har som bekant en färdigutvecklad bil för 2017 och med en resurs som Capito tillgänglig kan någon eller några starka sponsorer verkligen få ihop ett slagkraftigt team. Norrmännen Andreas Mikkelsen och Mads Östberg står just nu utan WRC-bil även om Östberg via mikrobloggen twitter försäkrat att han kommer att köra WRC-bil under 2017.

Mikkelsen ska hålla sig varm i en Skoda och allt tyder på att det till slut blir start i en VW-bil för Mikkelsen, kanske tillsammans med Östberg.

Arrangören av Svenska rallyt håller tummarna för att både Mikkelsen och Östberg kommer till Karlstad med konkurrenskraftiga bilar, även om det inte skulle bli någon start i WRC-klassen i Monte Carlo i januari.

***

Aj, aj. Minnesota Vikings förlust till Indianapolis Colt kostade troligen slutspelsplatsen. Klassiskt möte med Green Bay Packers till helgen och det lag som vinner där kan utmana Detroit Lions om seriesegern och slutspelsplatsen. Med två omgångar kvar har New England Patriots, Oakland Raiders, Dallas Cowboys och i viss mån Seattle Seahawks visat bäst form. Green Bay är om de når slutspelet en outsider till en plats i Super Bowl.

***

Här är förarna i rally-VM 2017 med tillägget att Mikkelsen och Östberg lär komma till under året:

Hyundai: Thierry Neuville, Hayden Paddon, Dani Sordo

M-Sport Ford: Sebastien Ogier, Ott Tanak

DMACK Ford: Elfyn Evans (ej konfirmerad)

Citroen: Kris Meeke, Craig Breen, Stephane Lefebvre

Toyota: Jari-Matti Latvala, Juho Hanninen, Esapekka Lappi

LÄS OCKSÅ: VW snart tillbaka i rally-vm

Lämna ett svar