Experten varnar för krockskydd för barn

Caroline Benjaminsson är mamma till en son på snart två år och när det var dags att köpa bilbarnstol till honom passade hon och maken på att rådfråga andra föräldrar vad som var bäst och säkrast för deras lilla bebis.

Då upptäckte hon flera grupper på Facebook där föräldrar förespråkade användandet av ett så kallat ”huvudstöd” – en slags mjuk rem som håller fast barnets huvud mot stolen, så att inte nacken böjs när barnet sover i stolen.

– Både jag och min man är, som alla nya föräldrar, ganska oroliga av oss. Jag har sett att det finns svenska företag som säljer dessa i Sverige och när bilder på stödet började spridas kändes det inte bra i magen. Det känns mycket olustigt att spänna fast ett barns huvud, säger Caroline.

Inga säkerhetstester

Caroline kontaktade därför företaget i fråga och fick veta att remmen inte såldes som en säkerhetsprodukt, utan enbart en komfortprodukt.

– Alltså fanns det inga säkerhetstester eller liknande från företaget som säljer dessa i Sverige. Man tänker att vi svenskar är så vana vid att allt är testat och säkert.

Och det finns fler än Caroline som är skeptiska till produkten.

Tommy Pettersson, laboratoriechef för krocksäkerhet vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, menar att produkten inte är godkänd och att den därför inte bör användas.

– Det finns undantag när man behöver använda sig av liknande tillbehör för exempelvis personer med funktionsnedsättningar, men då ska man också genomföra dynamisk testning på tillbehöret, säger han.

Avråder du föräldrar från att använda huvudstödet?

– Jag avråder bestämt. Den kan vara skadlig och eftersom tillbehöret inte är provat så kan vi inte förutsätta att det är oskadligt, säger Tommy Pettersson.

Ingen avrådan

NTF, nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, har ingen avrådan när det gäller huvudstöd utan menar att det handlar om att resonera humant.

– Rent generellt ska man inte behöva ha något mer än bilstolen, vi är inte för att man använder andra remmar. Det är lite fel väg att gå, säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på NTF.

Det är inte första gången NTF hör talas om liknande hemmasnickrade metoder för att hålla fast barnens huvud i stolen.

– Ur ett säkerhetsperspektiv är det inte mer trafiksäkert att spänna fast barnets huvud än att hitta ett lämpligt skydd som håller upp huvudet även om barnet skulle råka somna.

Göra andra föräldrar uppmärksamma

Caroline Benjaminsson vill uppmärksamma andra föräldrar på produkten och att det inte nödvändigtvis behöver innebära en säkrare biltur för barnet.

– Många har reagerat kraftigt, åt båda hållen. Dels folk som har hållit med och blivit väldigt glada för att information letar sig ut, men också människor som har liknande skydd själva och reagerar som ett försvar. Men de flesta verkar vara glada över att infon sprider sig, säger hon.

Hon har själv aldrig använt produkten och planerar inte att börja heller.

– Mitt barn hade absolut inte tyckt om det i alla fall. Så mycket vet jag. Vi är supernöjda med vår bilbarnstol och upplever väldigt få problem med att barnets huvud hänger.

Lämna ett svar