Ekström vill se elbilar i rallycross-VM

Det är i min podd-intervju som Mattias Ekström avslöjar sin situation inför tävlingssäsongen 2017. När intervjun gjordes hade Audi Motorsport inte sagt varken bu eller bä om framtiden. Enligt Mattias Ekström var det lite rörigt med olika besked om vad Audi ska satsa på och vad som kanske får stå tillbaka.

Efter intervjun kom så ett par viktiga besked från Audi:

Satsningen på långlopp och 24-timmars på Le Mans stoppas och i stället riktas de resurserna på Formel E.

Audi ska fortsätta att tävla i DTM och enligt beskedet med oförändrad satsning. De har pratats om att Audi, BMW och Mercedes ska gå från åtta till sex bilar men om det blir så gick inte att utläsa i Audis pressmeddelande om framtiden. Men det är tydligt att Formel E är huvudnumret för Audi, jämte DTM. En gissning är att Ekström får köra DTM om han vill.

Audi ska utvärdera sin satsning på rallycross-VM och vad Mattias Ekströms VM-titel är värd.

Vill ha långsiktig plan för rallycross

Audi gjorde en halvhjärtad satsning med Mattias men i podden stod det klart att Mattias vill se en mer rejäl och långsiktig satsning på rallycross. Mattias säger att han inte bara vill köra ett år till för att försöka försvara sin titel. Han vill se en plan på minst tre år, precis som han själv gjorde en plan över tre år när han bestämde sig för att satsa på rallycross.

Och när Mattias tittar ännu lite längre fram – fem till tio år – så ser han att elbilarna ska tävla även i rallycross-VM. Med elbilar på startlinjen ska VM-serien kunna ta sig ännu närmare publiken, ända in till stadskärnorna.

Jag gissar att Mattias idéer ligger rätt bra i Audis strategi för framtiden men för att VM-serien ska överleva krävs det också att andra tillverkare hänger på.

I podden är Mattias Ekström också kritisk mot arrangören av VM-serien som han tycker inte alls utnyttjar den potential som finns i rallycrosskonceptet.

***

Minnesota Vikings gjorde en plattmatch mot Philadelphia Eagles och det blev förstås säsongens första förlust. Nu handlar det om att renovera den offensiva linjen och försöka bygga ett starkare försvar runt sin QB. De kommande veckorna blir avgörande för om Vikings ska nå slutspelet i en väldigt jämn och oviss NFL-serie.

***

Ett gäng motorsportentusiaster var på studiebesök på Expressens redaktion i Stockholm i veckan. Det blev bra snack om motorsport och media och jag tror alla som var där gick hem med många nya idéer. Jag gick i alla fall direkt hem till tv-soffan och tittade på Time Attack på Viasat. Kul tv.

***

Felix Rosenqvists F3-test med DTM-kollegorna var kul att följa på sociala medier. Många fräckisar mot varandra och det var lite Driven-känsla över scenerna.

Lämna ett svar