Dyrare bilförsäkring för etniska minoriteter

Upp mot tolv miljoner invånare i Storbritannien tvingas betala högre bilförsäkringspremie på grund av att de tillhör en etnisk minoritet. Det hävdas i en ny rapport från dataanalytikerna Trevor Phillips and Richard Webber.

Straffavgiften för de etniska minoriteterna ska enligt rapporten vara mellan 550 och 5 000 kronor per år – och ska inte kunna förklaras enbart av boendeområdets brottsstatistik, ekonomiska välmående, antalet försäkringsfall eller rädslan för brott.

– Försäkringsbolagen har allvarliga frågor att besvara om hur de räknar ut premierna. Vår research visar tydligt att en etnisk straffavgift existerar, i båda rika och fattiga områden, säger Trevor Phillips, som också är känd från organisationen Equality and Human Rights Commission (ECHR).

Här är kombimodellerna med lägst ägarkostnader

Försäkringsbranschen håller inte med

Han menar att alla försäkringstagare bör undersöka hur deras bilförsäkringspremier räknas fram, för att se att de inte utsatts för någon etnisk straffavgift.

Rapporten har fått en del brittiska politiker att be om möten med företrädare för försäkringsbranschen, men försäkringsbolagen själva håller inte alls med rapportens slutsatser.

– Bilförsäkrare har aldrig satt, och kommer aldrig att sätta, priser baserade på etnicitet eftersom det är både etiskt fel och ett lagbrott. Premierna är högre i vissa delar av landet eftersom det är fler och dyrare försäkringsärenden där, säger James Dalton på sammanslutningen för brittiska försäkringsbolag, ABI.

”Inget problem i Sverige”

I Sverige granskas försäkringsmarknaden av Finansinspektionen men där har inga tecken på ”etniska straffavgifter” synts till.

– Det här är inget problem i Sverige, säger Erik Elvers på Finansinspektionen. Det finns ingen fråga hos försäkringsbolagen som fokuserar på etnicitet. Jag har jobbat med försäkringsfrågor i 30 år i branschen och aldrig sett det.

Men om två personer, där bara den ena har ett namn som ”klingar utländskt”, ber om en försäkring – kan de få olika premieerbjudande?

– Ärligt sagt, nej.

Inte heller hos diskrimineringsombudsmannen finns något som tyder på att det här är ett stort problem i Sverige.

– Vi får visserligen in drygt 2 000 anmälningar per år, så det kan väl ha hänt att det inkommit en anmälan som berört området. Men vi har i alla fall hittills inte gjort bedömningen att vi ska gå vidare med något sådant ärende, säger DO:s Clas Lundstedt.

Den brittiska rapporten beställdes av Thompson Solicitors och bygger på statistik från motororganisationen AA.

Byta bil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar