Drottningens unika Mercedes är till salu

Drottningen och hennes make, prins Philip, använde sig av just detta exemplar som officiellt transportmedel under sitt statsbesök i dåvarande Västtyskland (Berlin) i maj 1965. Då var bilen alldeles nytillverkad.

Drottning Elizabeth är för övrigt bara en i raden av celebriteter (och även diktatorer) som föredragit att färdas i en Mercedes 600 generation W100, som Landaulet är en del av.

Bland namnen finns filmstjärnan Elizabeth Taylor, artisterna John Lennon och Elvis Presley, Japans kejsare Hirohito samt envåldshärskare som Pol Pot i Kambodja, Idi Amin i Uganda och Kim Il-Sung i Nordkorea.

Men medan Mercedes 600 generation W100 tillverkades i totalt 2 677 exemplar (1963-81) tillverkades 600 Landaulet endast i 59 exemplar – och denna bil var den första som blev klar. Det innebär förstås ytterligare exklusivitet.

Bilder: Det här kan vara världens lyxigaste Ford Mustang

Fullständigt restaurerad

Dessutom har bilen genomgått en fullständig restaurering av både motor, interiör och exteriör. Det skedde i Tyskland i skarven mellan 1980- och 90-talet.

Motorn är en 6,3 liters V8 på 250 hästkrafter. Interiören är stilfull i mörkt gult. I den ingår bland annat barskåp (vad barskåpet innehåller i dagsläget är dock oklart).

Bakre delen av det svarta taket utgörs av en nedfällbar sufflett, vilken gör det möjligt att kunna njuta av vädret under färden (om det är fint, vill säga).

Och till råga på allt har bilen bara gått 529,9 mil!

Den är knapp inkörd med andra ord.

Här finns potential för många ytterligare mil. Men det gäller att du har en välfylld plånbok om du vill kunna njuta av – och i – denna unika bil.

Det spekuleras om ett pris på betydligt över två miljoner kronor, när detta mycket speciella exemplar av Mercedes 600 Landaulet nu ska säljas av tyska Mechatronik.

Smakar det, så kostar det.

Nedan kan du se ett Youtube-klipp där vi ser drottning Elizabeth åka i bilen under besöket i Berlin 1965.

Byta bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

 

Lämna ett svar