Det är läget i F1-teamen inför 2017

1. Mercedes

Förare 2017: Lewis Hamilton och vakant

Kommentar: Förar-VM och konstruktörs-VM tre år i rad och det klart bästa teamet. Men det är allt annat än frid och fröjd i teamet efter säsongsfinalen i Abu Dhabi. Nico Rosberg tittade inte ens åt Lewis Hamilton under vägningen och det har aldrig varit en värre maktkamp i teamet. Dagens besked att Nico Rosberg slutar betyder att teamet behöver gallra mellan en hel rad intresserade förare. Favorit att ta över efter Rosberg är Mercedes egen skyddsling Pascal Wehrlein.

 

2. Red Bull

Förare 2017: Daniel Ricciardo och Max Verstappen.

Kommentar: Red Bull gjorde ett oväntat förarbyte mitt under säsongen för att säkra Max Verstappen för 2017 och framåt. Och visst var det rätt manöver. Verstappen har övertygat och fått sitt stora genombrott den här säsongen. Sett till dagsform och att Red Bull tryckt på mest av alla för att få nya bilar till 2017 är Verstappen det största hotet mot Mercedes 2017.

 

3. Ferrari

Förare 2017: Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen.

Kommentar: Kimis vara eller inte vara i teamet var den stora snackisen i somras. Nu stannade Kimi vilket påverkade resten av förarmarknaden. Både Vettel och Räikkönen har blixtrat till men Ferrari har varit alldeles för ojämna och i praktiken förlorat mark till Mercedes och Red Bull.

 

4. Williams

Förare 2017: Valtteri Bottas och Lance Stroll.

Kommentar: Många förare var ute efter de två platserna hos solida Williams. Samtidigt kände Bottas sig för hos Ferrari. Men finländaren stannar och får sällskap av unge F3-stjärnan Lance Stroll. Stroll hoppas göra en egen Verstappen och snabbt slå sig in i F1. Kan bli ett svårt 2017 för det här teamet.

 

5. Force India

Förare 2017: Sergio Perez och Esteban Ocon.

Kommentar: Ett team det surrades mycket om i slutet av 2016-säsongen. Nico Hülkenberg valde att lämna och Perez var i perioder ett namn för Ferrari. Lite överraskande valde också Mercedes att ta Ocon till stallet i stället för det förväntade namnet Pascal Wehrlein. Ocon har också kontakter i Renault och det ska bli spännande att följa fransmannen

 

6. McLaren

Förare 2017: Fernando Alonso och Stoffel Vandoorne.

Kommentar: Det började med den något okonventionella lösningen att kicka ut Jenson Button och ge honom nägon slags reservroll. Samtidigt viskar Alonso om att sluta om inte 2017-bilen är tillräckligt bra. Och så maktkampen där Ron Dennis mist kontrollen över teamet. GP2-stjärnan Stoffel Vandoorne är nykomling i F1 och ska ta McLaren tillbaka till toppen på sikt.

 

8. Toro Rosso

Förare 2017: Daniil Kvyat och Carlos Sainz Jr.

Kommentar: Det har varit rörigt också hos Toro Rosso som hade stora problem i finalen i Abu Dhabi. Kvyat får stanna vilket skickar svallvågor genom Red Bulls hela juniorprogram. Anledningen är troligen att Sainz försvinner till Renault till 2018 och då behöver Toro Rosso ryssens ruton jämte en ny talang från GP2.

 

9. Haas

Förare 2017: Romain Grosjean och Kevin Magnussen.

Kommentar: När Renault bara erbjöd Magnussen ett ettårskontrakt – för att ge plats för Sainz jr 2018 – valde dansken att gå vidare. Och frågan är om Magnussen ändå inte gjorde ett smart byte till Ferraris amerikanska b-gäng. Det här är ingen dålig lösning alls för Magnussen som jag tror passar bra in bredvid Grosjean i Haas.

 

10. Renault

Förare 2017: Jolyon Palmer och Nico Hülkenberg.

Kommentar: Storsatsande Renault ville värva stort men fick nobben av flera team. Deras facit är väl inte det bästa och många vill se hur väl de bygger den nya F1-bilen och om de kan få ordning på motorn. Palmer fick något överraskande stanna och så lockade de till slut till sig ett toppnamn i pålitliga Hülkenberg.

 

11. Sauber

Förare 2017: Marcus Ericsson och vakant.

Kommentar: Ett gäng svenska investerare räddade teamet i somras och har påbörjat rekonstruktionen. 2017 ska Sauber köra med årets Ferrarimotor vilket är en klar nackdel. Men förhandlingar om ett motorkontrakt för 2018 och framåt pågår och hur de förhandlingarna går påverkar också vilket förare Ericsson får bredvid sig. Hetast namnet var Mercedes-killen Wehrlein fram tills dess att Rosberg meddelade att han slutar.

 

12. Manor

Förare 2017: Vakant och vakant.

Kommentar: Som sista team ut kommer Manor att plocka en hel del sponsorpengar från de förare de till slut väljer. Flera toppförare från GP2 samt de i viss mån ratade F1-killarna Esteban Gutierrez, Rio Haryanto, Felipe Nasr och Pascal Wehrlein står på kö. Lyckas inte Nasr säkra en plats blir det första gången på väldigt länge som Brasilien står utanför F1.

Lämna ett svar