Därför var F1-teamet Williams snabbast i depån

Formel handlar inte bara om att utveckla den snabbaste motorn, de bästa däcken eller den mest aerodynamiska bilen. Ofta skiljer det hundradelar eller tusendelar av en sekund mellan de bästa bilarna ute på banan. Och då är en vunnen sekund i depån guld värd.

Williams-teamet klockades för säsongens snabbaste hjulbyte under säsongsfinalen i Abu Dhabi för en dryg vecka sedan. Hjulbytet gick på 1,92 sekunder – snabbare än något annat team under hela säsongen.

Bakom depåstoppet ligger avancerad analys – av mekanikerna.

Mäter puls, andning och kroppstemperatur

Företaget Avanade – startat för 16 år sedan av Accenture och Microsoft för att utveckla nya digitala tjänster – har arbetat tillsammans med Williams-teamet för att försöka optimera mekanikernas prestation under depåstoppet. Avanade har samlat in data från mekanikerna och bland annat mätt puls, andning och kroppstemperatur. Datan har sammanställts i en databas och analyserats i Avanades Biometric Analytics Dashboard.

Där gick det enkelt att se om någon mekaniker behövde träna på något extra för att nå en optimal prestation under det kritiska depåstoppet. Analyserna visade också att stress och koffeinnivåer kunde påverka prestationen. Mekanikerna fick individuella träningsprogram för att försöka förbättra sig under säsongen.

Tänjer på gränserna

– Arbetet med Avanade gör det möjligt för oss att fortsätta tänja på gränserna för depåstoppens potential och hjälper oss att använda ytterligare dataflöden för att säkerställa att vi ligger steget före våra konkurrenter”, säger Gemma Fisher, Human Performance Specialist, Williams Martini Racing, i ett pressmeddelande.

Gemma Fisher tänker fortsätta att arbeta med Avanade under nästa säsong för att ge bästa möjliga förutsättningar i depån för förarna Valtteri Bottas och Lance Stroll.

– Tid är verkligen avgörande när det gäller depåstopp i formel 1. Det är fantastiskt att se ett företag som Williams Martini Racing använda teknik från Microsoft för att samla in och analysera biometriska data i syfte att ytterligare förbättra deras depåstopp, säger Patrik Löwendahl, Teknik- och innovationschef, Avanade Sverige, i ett pressmeddelande.

 

Läget i F1-teamen inför 2017 – läs här.

Lämna ett svar