Därför är Zara Larsson en trafikfara

Det menar musikproducenten Filip Elgström. Han har tillsammans med Assistansbolaget tagit fram trafiksäker musik, baserad på forskning, och gjort den tillgänglig via Spotify lagom till den stora – och olycksdrabbade – trafikhelgen midsommar.

Zara Larsson är farlig

Filip Elgströms syfte med detta är förstås att öka trafiksäkerheten och därmed minska antalet olyckor. Enligt forskning och studier gör trallvänliga pop- och hårdrocklåtar, som ofta spelas på radio, oss till dåliga bilförare. Denna typ av musik får oss att öka farten, bli mindre uppmärksamma på vägen och mer aggressiva i trafiken.

– Att lyssna på musik med hög takt – som med Zara Larsson, Peg Parnevik eller Alesso – under bilkörning går helt emot vad forskningen säger är trafiksäkert, säger Filip Elgström.

Lägre tempo är bättre

Enligt forskningen ska trafiksäker musik vara mellan 60 och 80 beats per minute, bpm. Det är samma antal slag per minut som en människas hjärta avger.

Om en slags musik ska räknas som trafiksäker får den inte vara trallvänlig, innehålla mycket trummor och sång samt ha repeterade melodier.

– Vi har gått igenom en rad olika studier för att på bästa sätt kunna avgöra vad som är trafiksäker musik och inte. Vi har därefter satt upp en kravlista och tagit fram musik som matchar den, säger Lukas Fryklund, vd på Assistansbolaget.

 LÄS MER: 11 farligaste begbilarna – undvik de här!

Trafiksäker spellista

Den trafiksäkra spellistan finns tillgänglig på Spotify och innehåller tio låtar i trafiksäkra musikgenrerna triphop och downtempo.

Triphop har en lågintensiv känsla och består av hiphop och elektronica som mixats ihop, så att ingen av genrerna kan kännas igen. Den innehåller även spår av house. Triphop blev populär i England i mitten av 1980-talet.

Downtempo är en genre av elektronisk musik, och lågmäld med fokus på rytm, långsamma takter, starka synthljud och melodier.

 Vill du ha en bil med bättre stereo? Se vad du kan få för din gamla bil här!

Lämna ett svar