Dammsugartillverkare satsar på elbilar

Företaget Dysons grundare James Dyson, 69, anses vara Englands främsta uppfinnare och landets svar på USA:s Steve Jobs. Han blev känd i början av 1970-talet genom att designa ett snabbgående lastfartyg.

Idag är hans företag mest känt för sina påkostade och påslösa turbindammsugare även om det tillverkar flera andra tekniska saker, bland annat handtorkar.

Och nu är det alltså dags för en elbil.

Enligt Storbritanniens National Infrastructure Delivery Plan kommer Dyson att få bidrag med cirka två miljarder kronor för att utveckla en helbrittisk elbil.

Projektet beräknas skapa över 500 jobb – främst inom teknik – och ska redan vara igång vid Dysons huvudkontor i den engelska staden Malmesbury, enligt den brittiska tidningen The Guardian.

LISTA: 12 smarta bilar för alla plånböcker

Stor erfarenhet av batterier

Företaget har stor erfarenhet av lithium-jon-batterier från dammsugartillverkningen. Och den erfarenheten kan nu komma väl till pass. Företaget har bland annat omfattande kunskap om hur dessa batterier ska hållas kring sin optimala arbetstemperatur på 35 grader – oavsett belastning och klimat.

Effektiviteten i Dysons borstlösa motorer i turbindammsugarna är så hög som 90 procent. Frågan är dock om det går att skala upp detta till så stora maskiner som bilar.

Företaget Dyson har inte bekräftat elbilsplanerna annat än med – ”Vi kommenterar inte något om produkter som eventuellt är under utveckling” – men har tidigare meddelat att det planerar att investera uppåt tio miljarder kronor i batteriteknik under de kommande fem åren.

Blir Dysons och den brittiska statens elbils-projekt framgångsrikt innebär det en rejäl skjuts framåt för den brittiska bilindustrin. Trots klassiska klenoder som Aston Martin, Lotus och (halvbrittiska) Jaguar har den halkat efter internationellt.

Byta till elbil? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar