Då måste polisen avbryta biljakten

När måste en biljakt avbrytas?

Om polisen påbörjar ett förföljande eller planerar att stänga/preja ett flyende fordon måste det rapporteras till vakthavande befäl. Kan de jagande poliserna inte få fram sin rapport, inom rimlig tid, ska insatsen avbrytas. Och är det stor risk för olyckor på grund av väglag, omgivande trafik eller liknande så ska även då biljakten avslutas.

Hur får spikmatta användas?

Ska ett fordon stoppas med spikmatta måste det göras där riskerna för andra trafikanter är så små som möjligt. Dessutom ska det finnas tydliga varningar, i båda färdriktningarna, så den som ska stoppas får en chans att själv stanna med sitt fordon.

LISTA: 10 bortglömda regler som kan ge böter

Hur får fasta hinder användas?

Precis som med spikmattor måste det finnas tydliga varningar och polisbilar med blåljusen på – för att den som ska stoppas ska kunna sakta in och stanna av sig själv. Fasta hinder är väldigt farliga och får bara användas om det finns risk att andra människor blir lidande av att fordonet inte stoppas.

Hur får motorcyklar stoppas?

När det gäller tvåhjuliga fordon, och fordon som saknar skyddande kaross, så är reglerna ännu hårdare för polisen. Dessa fordon får bara förföljas om det finns ”väldigt starka, synnerliga skäl”. Till exempel om den som jagas har, eller ska, begå ett grovt brott – eller om andra människor kan komma till skada. Spikmattor får INTE användas dessa fordon.

 

LÄS ÄVEN: ”Poliskrisen syns på våra vägar”

Lämna ett svar