Bilgiganterna utmanar Teslas snabbladdare

När Ford pratade framtid på sitt stora event i Köln så handlade det förstås om elbilar. Men inte så mycket om själva bilarna utan mer om laddningen. Tillsammans med VW-gruppen, BMW och Mercedes ska Ford inleda ett samarbete som mynnar ut i cirka 400 laddplatser runtom i Europa. Elmackarna ska nå 350 kW vilket ska göra det möjligt med ännu snabbare laddning än den vi sett i snabbladdarna i dag.

LÄS MER: Expert: Tesla Model 3 blir kraftigt försenad

Vill se tusentals elmackar

Samarbetet är helt nytt men är tänkt att fortsätta med en aggressiv utbyggnadstakt de kommande åren. 2020 vill Ford och de andra att det finns tusentals elmackar utmed de största vägarna i Europa.

– Laddningen ska bli lika bekväm och tillgänglig som att tanka bränsle i dag, säger tillverkarna i ett gemensamt uttalande.

BMW:s vd Harald Krueger påpekad att samarbetet visar att bilbranschen menar allvar med omställningen till elbilar. Mercedes vd Dieter Zetsche menade att om fler har möjlighet att ladda sina elbilar kommer fler att kunna köpa bilarna och använda dem även för längre resor.

I dagarna har BMW fattat beslut om ett stort och omfattande investeringsprogram för självkörande bilar och elbilar. Under bilsalongen i Paris nyligen avslöjade Mercedes sina planer på ett eget elbilsmärke och Volkswagen rullade fram en avancerad konceptbil som drevs av en elmotor.

LÄS MER: Svensk elmotorcykel ska lanseras nästa år

Kortare tid än dagens snabbladdning

Elmackarna ska följa CCS-standarden för laddning och bilar som klarar 350 kW kommer att kunna laddas på mycket kortare tid än dagens snabbladdning. Enligt tillverkarna kommer de att öppna för lokala energibolag och andra tillverkare att vara med i satsningen.

Opel och Volvo tillhör de tillverkare som lanserar elbilar inom kort och de kommer att behöva ta ställning till om de ska vara med i Ford-BMW-VW-Mercedes-gänget.

Tesla har i dag byggt upp ett stort nät snabbladdare och där laddar Tesla-ägarna sina bilar utan kostnad. Efter årsskiftet ska Tesla börja med en betalningsmodell i sina snabbladdare för de som köpt nya bilar.

FBVM-gruppen avslöjade inget om hur deras elmackar ska fungera vad gäller betalning av el.

LÄS MER: Italienska Biro addas i ett vanligt eluttag

Lämna ett svar