Bilder: Nya Mercedes E-Klass kombi

Mercedes-Benz presenterar av tradition sedanmodellen först när de lanserar en ny generation av sin modellserie E-Klass, kombin brukar få vänta lite.

E-Klass sedan har redan hittat ut på vägarna och vi har fått uppleva ett antal nyheter här.

En av de viktigaste är den nya dieselmotorn som biltillverkaren har investerat motsvarande 25 miljarder på att utveckla. Och motorn 220 d, som vi provkört, blev riktigt bra. 195 hästkrafter och 400 Newtonmeter och en angiven förbrukningen på 3,9 liter per tio mils blandad körning.

Nya E-Klass finns också med den självkörande funktionen Drive Pilot, en funktion som ser till att bilen kan hålla kurs och avstånd till bilen framför i farter upp till 210 km/h. Den adaptiva farthållaren kan också ställas in så att bilen själv anpassar hastigheten efter rådande hastighetsbegränsningar.

Nya motorer och ny teknik får självklart hänga med när Mercedes nu offentliggör kombiversionen av E-Klass. Jämfört med den tidigare generationen W212 är designen lite sportigare.

BILTEST: Mercedes E-klass levererar – betyg+bilder

Lastutrymmet har krympt

Innerutrymmena ska dock fortfarande vara väl tilltagna. Lastutrymmet uppges nu rymma 670 liter och modellen ska enligt tillverkaren vara en av få kombibilar av få som kan lasta en Europapall. Lastvolymen kan utökas till 700 liter om ryggstöden fälls 10 grader framåt med vad Mercedes kallar ”cargostolar” som är standard i Sverige. Det är fem liter mer än i den utgående generationen av E-Klass kombi.

Med baksätet, som är delbart 40/20/40, i nedfällt läge har dock lastutrymmet krympt en hel del hos E-Klass. Visserligen är de 1 820 litrar som nya E-Klass ska rymma respektingivande, men det är betydligt mindre än i den utgående modellen – här är volymen hela 1 950 liter.

TV+TEXT: Så bra är nya Volvo V90 – vi har kört nya succékombin!

AMG E 43 4MATIC

Ett stort antal motorer kommer till E-Klass kombi, förutom den förväntade storsäljaren 220 d och bensinaren 200. Mercedes har lovat att också servera AMG-modeller i kombiutförande. Först ut är V6:an Mercedes-AMG E 43 4MATIC med 401 hästar och 0–100 på 4,7 sekunder.

Mercedes Benz E-Klass kombi har svensk säljstart i juli och de första bilarna kommer att levereras någon gång i oktober.

Byta bil? Se vad du kan få för din gamla bil här


Lämna ett svar