Bildelsstölder ökar dramatiskt

Det visar statistik som branschorganisationen Larmtjänst nu presenterar.

– Skadekostnaderna för dessa stölder ökar dramatiskt. För den drabbade individen orsakar stölderna dessutom stora besvär då bilen ska repareras och få nya delar. Den här typen av vardagsbrott leder även till att trygghetskänslan hos allmänheten påverkas negativt, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst.

Stockholms län är i särklass mest utsatt för bildelsstölderna med 983 stölder januari – april 2016. Sedan följer Västra Götalands län (280 stölder) samt Skåne län (117 stölder).

Stölderna begås av organiserade stöldligor, ofta med internationell koppling.

– Det är viktigt att motverka de organiserade stöldligornas verksamhet eftersom utgör en viktig finansieringskälla för andra typer av brottslighet, säger Mats Galvenius.

Ligorna fokuserar mest på bildelar från BMW. Andra stöldbegärliga bildelar sitter på Mercedes, Volvo och Volkswagen.

10 begagnade lyxbilar – som inte kostar mer än en Volvokombi

Navigation, ratt, airbags och strålkastare

Det finns skillnader när det gäller vilken komponent som stjäls mest från respektive fabrikat. Navigationsenheter och airbags/rattar stjäls främst från BMW medan Volvo-bilar framför allt drabbas av strålkastarstölder

För att motverka stölderna måste biltillverkarna förbättra stöldskyddet och försvåra bortmonteringen av komponenterna. Dessutom borde hårdare straff för tjuvarna införas, anser Larmtjänst.

– En annan åtgärd som skulle kunna få effekt är att försäkringsbolagen blir bättre på att kräva skadestånd från personer som döms och att man följer upp att skadestånd faktiskt betalas in, säger Mats Galvenius.

Han ger sina två bästa tips till bilägare för att skydda bilen från stölder:

”Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.”

”Märk utsatta komponenter med märk-dna och tydliggör detta på bilen. Det kan ha en avskräckande effekt.”

11 bra budgetbilar: Blocket-fynd under 20 000 kronor

 

Polisen: Stor efterfrågan utomlands

Kommissarie Per Åkermark i polisområde Nord i Stockholm bekräftar Larmtjänsts bild av läget när det gäller bildelsstölder:
– Det stämmer att detta är ett stort problem. Från sjunde januari i år och fyra månader framåt var det väldigt många bildelsstölder. Sedan har det klingat av en del, bland annat beroende på att det finns ett antal pågående bildelsstölds-ärenden med frihetsberövade personer, säger Per Åkermark till Expressen/Allt om bilar.
Tror du att kulmen är nådd?
– Njae. Det går i perioder. Det kommer att bli mer bildelsbrott och det kommer att komma perioder med mindre bildelsbrott. Vi jobbar på olika sätt med detta. Vi följer utvecklingen.
Vad är det framförallt som gör att bildelsstölderna ökar?
– Den stora efterfrågan av bildelar på svarta marknaden utomlands. Bland det mest stöldbegärliga finns rattar med tillhörande airbags, navigationsutrustning, strålkastare och även grillar.
Hur ska en bilägare bäst skydda sin bil?
– Ha den i garage och helst en belysning på garageuppfarten. Bra larm är också viktigt och övervakningskamera. Men att ha bilen något undanskymd i ett garage är det allra viktigaste, säger Per Åkermark.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar