Berggren: Lita inte på tillverkarnas snack om självkörande bilar

Självkörande bilar är det nya miljövänliga, den nya elbilen. Det är med andra ord högsta mode inom bilvärlden att prata om bilar som inte behöver köras. Teknikföretag som Apple och Google eldar på så gott de kan och det finns en rad bra exempel på hur bilar kan köra själva:

Volvo har visat sin fina Pilot Assist som inom ett par år ska utvecklas till en effektiv och säker assistent till föraren.

Mercedes har redan teknik för att låta nya E-klass köra sig själv på motorväg.

Teslas Autopilot fungerar hyggligt, även om vi läser om hur förare misslyckas med att hantera tekniken och bilarna kraschar.

Audi har visat upp bilar som kör snabbt och på egen hand runt en racerbana.

Och så har vi Ford som meddelat att de senast 2021 ska bygga bilar utan ratt och pedaler.

Ni hör – bilvärlden rusar in i det nya för att inte tappa fart och anseende. Alla biltillverkare vill vara teknikexperter och bäst på allt nytt. Google och Apple? Ja, deras våta dröm är att ett par hundra miljoner bilpassagerare ska få tid att surfa på sina telefoner och plattor. Plus värdet i all information som de självkörande bilarna kommer att samla in.

Men.

Biltillverkarna glömmer en sak.

Krävs att vi litar på tekniken

För att de självkörande bilarna ska bli en framgång krävs det att vi – bilköparna och bilanvändarna – litar på tekniken. Det är en sak om Ford säljer 100 shuttlebilar som utan ratt och pedaler fraktar personer mellan terminalerna på Arlanda och en helt annan att jag ska lämna över kontrollen av min bil i 140 km/tim på motorvägen mellan Stockholm och Jönköping.

Jag är inte så väldigt imponerad av tillverkarnas tekniska kunnande så här långt. Volvos, Mercedes och Teslas autopiloter har klara brister. När jag testade Volvos Pilot Assist i Spanien var jag nära att köra på en moped. Teslas version reagerade inte för så kallade betongsuggor och stängde av i regn.

Det finns tillverkare som brottas med att få bilarna att gå rakt fram, att få växellåda och motor att hänga ihop och att klara ett undanmanöverprov i 60 km/tim.

Tesla Autopilot 2.0 – så blir den

Satsa miljarderna på miljövänlig teknik i stället

Undanmanöverprovet – det så kallade älgtestet – som Årets Bil juryn genomför varje år är ett bra exempel på när tekniken används på fel sätt. Många tillverkare väljer att i stället för att bygga ett bra chassi låta antisladdsystemet bromsa bilen och samtidigt göra den mer eller mindre okörbar i ett kritiskt läge. Och antisladdtekniken har funnits i över 20 år.

Bilbranschen bör göra sin hemläxa i grundkursen innan de går vidare till det allra mest avancerade.

Det är också synd om nu bilbranschen satsar flera miljarder kronor på teknik för självkörande bilar i stället för att gå till botten med miljöproblemet.

Bygg först och främst bilar som inte skitar ner miljön och strunta i vem som kör dem.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din begagnade här

Lämna ett svar