Berggren: Drömjobb för Volvos Mertens

Det är såklart dieselskandalen och efterskalven från den som tar Peter Mertens från Volvo till Audi. Audis vd Rupert Stadlar och hela VW-gruppen har dränerats på chefer och ingenjörer sedan skandalen briserade förra sensommaren. VW-gruppen har med alla till buds stående medel försökt skydda Audi från att bränna sig på motorfusket i dieselbilarna.

Men jag är också rätt säker på att Stadler haft ögonen på Mertens under Volvos hela 90-projekt och att han imponerats av den tekniska utvecklingen av Volvo och hur väl 90-bilarna landat på premiummarknaden.

Mertens har också en gedigen kunskap i viktiga områden som säkerhet och självkörande bilar – där Audi behöver förbättra sig.

Jag har intervjuat Peter Mertens vid ett flertal tillfällen och alltid slagits av hans trevliga sätt och framför allt hans vanliga sätt. Peter Mertens är väldigt mycket som vem som helst och han drar sig inte för att göra fotarbetet.

* När Volvo XC90 skulle göra undanmanöverprovet i samband med Car of The Year-testerna i Danmark förra hösten stod Mertens i snålblåsten och tittade på. Då och då åkte han också med i någon av testbilarna, i baksätet. XC90 klarade provet hyggligt bra men inte så bra som Volvos ingenjörer hade hoppats. Det var en del funderande och klurande. Men inte för en sekund att Mertens började ifrågasätta testet eller tycka att vi gjort något fel. Istället pratade han direkt med ingenjörerna och projektledarna om vad resultatet kunde bero på.

* I vintras fanns Mertens med när jag fick en exklusiv möjlighet att testköra Volvos nya S90 på Volvos hemliga testanläggning. Mertens satt bredvid när jag körde runt med S90 i snön och vi pratade mycket om köregenskaperna och vad som krävs för att bygga en stabil och säker bil.

I år var Mertens med igen under testveckan i Danmark och jag fick en pratstund med honom en morgon efter frukost. Vi pratade mycket om självkörande bilar och om hur Volvo nu tacklade sin nya roll som en av världens premiumtillverkare. Mertens tycktes smaka lite på känslan av att vi nu på allvar gjorde dueller med Volvo S/V90 mot Mercedes E-klass.

När nu Peter Mertens tar plats bredvid Rupert Stadler så kommer konkurrensen från Mercedes att vara vardagsmat.

 

LÄS ÄVEN: Volvos toppchef går till Audi

Lämna ett svar