Begtips: Audi S3

Audi fick stora framgångar med sin modell A3, där den första generationen började tillverkas 1996. Det är en praktisk och trevlig liten bil som bjuder på lite mer premium-mys än de flesta andra modellerna i klassen. Komforten är en av A3:s verkliga styrkor och kvalitetskänslan i inredningen är riktigt bra. Man kan dock inte säga att den första generationen av A3 är någon speciellt rolig bil – det är däremot sportversionen S3 som började tillverkas 1999.

 LÄS MER: 10 superklipp på snabba drömbilar  

 

Den första generationen av Audi S3 har en fyrcylindrig bensinmotor på 1,8 liter som tack vare en biffig turbo ger 210 hästar. Det är mycket i en så liten bil, 0–100 km/h går på 6,8 sekunder och toppfarten avgavs till 238 km/h. Ännu bättre blev det från och med modellår 2002. Motorn vässades ytterligare lite och fick 225 hästar. Efter uppdateringen gör Audi S3 0–100 km/h på 6,6 sekunder och ska toppa 243 km/h.

Rolig bil – men se upp!

Audi S3 är inte bara en snabb bil, den är också förvånansvärt lättkörd. Det kan man bland annat tacka ett bra chassi och fyrhjulsdriften för, en fyrhjulsdrift som bygger på Haldexsystemet. Det här gör att Audi S3 inte bara är en snabb och rolig bil för sommarbruk – den är minst lika rolig att leka med på vintern. Perfekt för den som gillar att lägga långa sladdar i snön.

Att Audi S3 är roliga bilar har så klart fått många gasglada entusiaster att välja just den här modellen. Det betyder att många av de bilar som säljs nu har körts hårt, vilket gör det lite extra viktigt att servicen skötts som den ska. Många bilar har också trimmats för att gå ännu fortare – och det kan vara smart att undvika just de här exemplaren.

 LÄS MER: Begtips: Mini Cooper S

PLUS

Körglädje. Lilla Audi S3 är en rolig bil att köra. Lättstyrd och fin i chassit.

Motorn. Med dagens mått mätt är det här inte så mycket effekt – med det räcker för mycket bus.

MINUS

Utrymmen. Audi S3 är lite trång om man tänker sig att resa många i den.

Designen. S3 är en liten tuffing – men det syns inte riktigt på utsidan.

SE UPP MED

Trimmade bilar. Många S3:or har trimmats. Det kan ibland innebära ökat slitage eller ökade risker för motorras.

 Sugen på en vassare bil? Här kan du värdera din nuvarande gratis. 

Lämna ett svar