Begtest: Jeep Wrangler Unlimited

Jeep Wrangler är ett stycke levande historia. Grunden till modellen kom redan i början av 1940-talet och hette då Willys Jeep. Och Jeep har varit konceptet troget och fortsatt att bygga kompromisslösa terrängbilar sedan dess. Jeep Wrangler har inte varit någon höjdare som familjebil, men när versionen Wangler Unlimited kom 2007 med sin förlängda kaross och sina fyra dörrar blev det annorlunda.

Riktig terrängbil för familjen

Jeep Wrangler Unlimited är trots sin längre hjulbas fortfarande en riktig terrängbil. Om man inte är för rädd om lacken kan man utsätta den för ordentliga äventyr. Och Wangler Unlimited levererar.

Samtidigt funkar modellen bra som familjebil. Utrymmena för passagerare är klart acceptabla både fram och bak och lastutrymmen sväljer det mesta. Lite krångligt är det dock att lasta på grund av hög lasttröskel och en tung sidohängd bakdörr som blir ännu bökigare om det hänger ett reservhjul på den.

 LÄS MER: Brutal Jeep Wrangler med 717 hästkrafter

Stentuff utan tak och dörrar

Komforten är också helt okej. Fjädringen känns mjuk och man sitter rätt bra i stolarna. I högre hastigheter får man dock stå ut med en del buller och vindljud.

Mer vindljud får man så klart om man väljer att ta bort taket. Bilarna levererades från fabrik med hardtop och ett tillhörande kapell. Man kan också lyfta av dörrarna, tack vare att de hänger på gångjärn som monterats utanpå karossen. Bilen ser verkligen stentuff ut utan tak och dörrar!

 LÄS MER: Vi kör monstertrucken Mercedes G 500 4×4²

Törstiga motorer

Jeep Wrangler Unlimited kom först med en fyrcylindrig dieselmotor på 2,8 liter och en bensindriven sexa på 3,8 liter. Dieselmotorn har visat sig vara rätt driftsäker och passar modellen, även om en och annan ägare förmodligen blivit lite besvikna på hög bränsleförbrukning.

Det gäller i än högre grad den tråkiga bensinsexan som slickar i sig hur mycket bränsle som helst. 2011 uppdaterades modellen och fick en ny sexcylindrig bensinmotor. Den är snålare och betydligt starkare. Dessvärre också dyrare.

PLUS

Terrängegenskaper. Det här är en riktig Jeep som klarar alla möjliga utmaningar i terrängen.

Mångsidighet. Familjebil, dragbil, cabriolet… Ja man kan ha den här bilen till nästan allt.

MINUS

Förbrukning. Jeep Wrangler Unlimited är törstiga bilar, oavsett vilket motor du väljer.

Väghållning. Det här är helt fel bil för den som gillar att köra fort i kurvorna.

SE UPP MED

Arbetsfordon. Rätt många Wrangler Unlimited har används hårt i tuffa miljöer. Det kan sätta sina spår lite här och där.

 Sugen på en Jeep Wrangler Unlimited? Här kan du se vad du får för din gamla bil

Lämna ett svar