Aston Martins första båt: Lyxig och snabb

Aston Martin har genom åren gjort sig känt som leverantör av spektakulära bilar till agent 007 i James Bond-filmerna. Men nu ger sig alltså den klassiska sportbilstillverkaren även in i lyxbåtbranschen.

Motorbåten AM37 är gjord i samarbete med det holländska lyxbåtvarvet Quintessence Yachts och presenterades nyligen vid Monaco Yacht Show.

Båten är drygt elva meter lång och har kolfiberskrov samt åtta sittplatser. Ratten, gashandtaget och en joystick är tillverkade i polerad metall. Vindrutan är välvd och skapad av ett enda stycke skulpterat glas.

LÄS MER: Så ska Aston Martin överleva – lanserar båtar, barnvagnar och bostäder

Bekvämligheter i kabinen

I inredningen finns läckra läderpaneler. Kabinen innehåller bland annat ett bord, som kan förvandlas till säng. För bekvämligheten finns även kylskåp, toalett, mikrovågsugn, kaffemaskin samt installerad luftkonditionering.

Båten finns i två versioner – AMS37 och AM37S. AMS37 har antingen två Mercurydieslar på vardera 370 hästkrafter eller två bensinmotorer från Mercury på 430 hästkrafter. Toppfarten är 44 knop.

Den som vill upp i högre hastigheter än så kan satsa slantarna på AM37S. Den kommer med två bensinmotorer på sammanlagt 1 040 hästkrafter och med en toppfart på 52 knop.

AM37 är resultatet av många års forskning och utveckling och är tänkt att utmana övriga delar av marinbranschen. Stil och elegans kombinerat med ”en perfekt balans mellan design och konstruktion, prestanda och komfort, lyx och funktionalitet”, har varit ledorden under utvecklingsarbetet, enligt Aston Martin.

”Lika tidlös som våra bilar”

Aston Martins vd Marek Reichman beskriver AM37 som ”En slående båt med fantastiska proportioner, lika vacker och tidlös som våra bilar”, enligt den amerikanska motorsajten Carscoops.

– Den viktigaste egenskapen hos Aston Martin är formspråket och vi har överfört detta till AM37, säger Marek Reichman till Carscoops.

Priset då?

Ja, här gäller det att ha resurser utöver det vanliga. AMS37 kostar 14 miljoner kronor medan den snabbare AMS37S går lös på 18 miljoner kronor.

 

Sugen på att sälja bilen och köpa båt? Se vad du får för din gamla bil här!

Lämna ett svar